Stil de viata sanatos in diabet
14 noiembrie este declarata Ziua Mondiala a Diabetului, ocazie cu care specialistii Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) transmit anual mesaje de sensibilizare a opiniei publice privind riscurile imbolnavirii de diabet zaharat, afectiune ce ocupa un loc de frunte in topul morbiditatii in lume. Sub sloganul “Uniti pentru diabet”, reprezentantii Autoritatii de Sanatate Publica (ASP) Bistrita cu ajutorul tinerilor voluntari de la Liceul Sportiv Bistrita vor desfasura diverse activitati care au in atentie acest subiect. In marile magazine din Bistrita Plus, Profi, Unicarm, etc) veti gasi tineri echipati in galben care vor distribui pliante si carduri de sanatate in sprijinul autoevaluarii starii de sanatate.
Potrivit medicilor, diabetul zaharat e o boala cronica netransmisibila caracterizata printr-un nivel crescut al glucozei in sânge. Afectiunea are doua forme: tipul I (insulino-dependent), care apare mai frecvent la copii si tineri si necesita administrare de insulina, si tipul II (ne-insulinodependent), cel mai raspândit, care afecteaza de obicei adultii dupa 40 de ani, in special persoanele obeze, si necesita medicatie si regim. O data instalat, diabetul dureaza pâna la moarte si obliga bolnavul sa-si schimbe stilul de viata. E o boala care “nu doare” (nu are simptome) si “defecteaza” discret numeroase organe. Setea excesiva, cresterea poftei de mâncare, oboseala, scaderea vederii, infectiile frecvente sau disfunctia erectila pot fi semne ca boala s-a instalat. Complicatiile pot fi foarte grave, adesea letale.
Principalii factori de risc pentru imbolnavirea de diabet sunt sedentarismul, obezitatea si stresul. Pentru a evita acesti factori, medicii recomanda o alimentatie sanatoasa, mese regulate, activitate fizica zilnica, reducerea stresului prin comunicare, mentinerea unei greutati corporale optime, renuntarea la fumat sau eliminarea din alimentatie a produselor fast-food.
Interventia asupra stilului de viata in diabet, inseamna slabire, exercitii regulate, obiceiuri sanatoase de alimentatie. Slabitul merita prioritate majora, pentru ca 80 % dintre presoanele cu diabet sunt supraponderali si au obezitate abdominala. Slabitul reduce sansa aparitiei diabetului, incetineste evolutia lui, imbunatateste controlul glucozei. Alte beneficii ale slabirii sunt presiunea sangvina scazuta, lipide sangvine reduse si riscul micsorat de aritmii cardiace. Cu cat slabesti mai mult, cu atat mai bine. Chiar si slabirea modesta - departe de a ajunge la greutatea dumneavoastra ideala - aduce imbunatatiri substantiale.
Exercitiile regulate contracareaza multe dintre efectele daunatoare ale rezistentei la insulina. Ele imbunatatesc controlul glucozei si nivelurile de lipide sangvine, cresc fluiditatea sangelui si functia vasculara, imbunatatesc forma fizica, reduc riscul de boli cardiace si pot usura slabitul. Ca un bonus, te simti mai bine! Exista unele controverse in legatura cu cat de mult timp si cat de des sa fie facute exercitiile. Sesiuni de 30 pana la 60 minute de exercitii cu intensitate modesta, de 3 - 4 ori pe saptamana, reprezinta un start bun.
Atentie: starea de sanatate a fiecaruia si riscul difera, asa ca daca aveti diabet sau boli de inima, medicul dumneavoastra va determina nivelul cel mai potrivit, tipul si frecventa exercitiilor.
Adaugă comentariu nou