Farfuria de sănătate

Mituri despre diabet zaharat

Autor: Dr. Mădălina Indrie,
Medic specialist Diabet Zaharat, Nutriţie şi Boli Metabolice
www.nutritiecluj.ro

Continuăm discuţia despre miturile diabetului zaharat începută în articolul precedent:
4.Dacă ai diabet, trebuie să mănânci carne. Un fapt foarte departe de adevăr şi care provine din ideea că proteinele din carne nu cresc glicemia precum o fac carbohidraţii. Însă, se scapă din vedere nişte aspecte şi anume: majoritatea alimentelor bogate în proteine şi cu puţini/deloc carbohidraţi conţin şi foarte multe lipide (de ex. brânzeturi, carne, mezeluri), lucru dăunator pentru un profil lipidic modificat cum este de obicei în diabet; aceste alimente sunt lipsite de fibre alimentare şi sunt puţin săţioase; iar în organismul nostru, la nivelul ficatului, din aminoacizii proveniti din proteine se sintetizează glucoza (procesul se numeşte gluconeogeneză), putând avea astfel o “paradoxală” creştere a glicemiei după un consum de carne. În cadrul unei alimentaţii sănătoase, proteinele nu ar trebui să depăşească 10-15% din raţia calorică
5.Persoanele cu diabet nu au voie să consume dulciuri, zahăr, miere. Nu este o condamnare pe viaţă. Evitarea lor nu mai este obligatorie, însă limitarea lor, da. Mai important de fapt, este integrarea lor într-un plan de alimentaţie sănătoasă adaptată caloric. Ele vor creşte glicemia invariabil, însă dacă spre exemplu, dupa o masă echilibrată şi cu alimente cu indice glicemic mic avem o poftă de o îngheţată, sau o bucată de prăjitură, nu va fi nici o problemă pentru sanatate. Mai bine cedăm unei mici pofte din când în când, decât să ajungem să nu mai facem faţă frustrării şi să consumăm o cantitate periculoasă de dulciuri. Îndulcitorii sunt o soluţie bună de înlocuire a zahărului şi se pot folosi cu încredere pentru satisfacerea gustului dulce, însă acest lucru nu înseamnă că dulciurile dietetice se pot consuma în orice cantitate. Să nu uităm că grăsimile din ele nu sunt înlocuite.
6.Daca ai diabet, nu e bine să mănânci pere, prune, struguri sau alte fructe dulci. Fals, din nou. Toate aceste fructe au un indice glicemic mic (cresc în mică măsură glicemia), multe fibre alimentare, vitamine şi minerale. Sunt benefice şi protectoare în progresia aterosclerozei şi a bolilor de inimă, a cancerului de colon, stomac, reglează profilul lipidic. Bineînţeles, ele nu sunt lipsite de calorii şi trebuie introduse ca atare în planul nutritional si în cele 2-4 porţii de fructe recomandate zilnic.
7.Dacă pentru diabet trebuie să faci tratament cu insulină, înseamnă că boala este mai gravă. Fals! Această boală devine grava atunci când glicemiile se menţin mari, perioade lungi de timp şi atunci când hemoglobina glicozilata creşte. De asemenea, diabetul este o boală progresivă, ceea ce înseamnă că tratamentul se schimbă, parcurgând etapele de dietă, terapie orală, insulină. Dacă controlul glicemic este bun, indiferent prin care etapă terapeutică se realizează aceasta, atunci diabetul nu este grav.
8.Injecţiile cu insulină sunt dureroase. Fals din nou! Insulina se administrează sub formă de injecţii subcutanate (adică în stratul de grăsime de sub piele), cu ajutorul unor dispozitive foarte uşor de folosit. Acele sunt scurte, subţiri, “atraumatice” în termeni de specialitate. Pacienţii relatează de multe ori că înţepăturile în deget pentru efectuarea testelor de glicemie sunt mai dureroase decât injecţiile cu insulină.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5