15 Martie 2013 – Acum! Justiţie pentru consumatori

Astăzi sărbătorim Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorilor, zi decretată de Organizaţia Internaţională a Uniunilor de Consumatori care să amintească de mesajul preşedintelui SUA, J.F.Kennedy, din 1962. Liderul american amintea atunci de existenţa a patru drepturi fundamentale ale consumatorilor, şi anume dreptul la securitate, la informare, de a fi ascultat şi de a alege produse şi servicii.
În timp, cele patru drepturi fundamentale ale consumatorilor au fost extinse de Organizaţia Internatională a Consumatorilor, adăugându-se dreptul la despăgubire, dreptul la un mediu înconjurător sănătos, dreptul la asigurarea necesităţilor şi nevoilor vitale, dar şi dreptul la educare. Ziua Mondială a drepturilor consumatorilor a fost prima dată marcată în 1983 şi a devenit de atunci o ocazie importantă pentru mobilizarea cetăţenilor.
“În fiecare an, Consumers International, ca organizaţie internaţională a asociaţiilor de consumatori, este preocupată ca “15 Martie - Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorilor” să aibă ca dezbatere o temă globală unică, de actualitate pentru consumatori. În acest an, interesul deosebit al consumatorilor este legat de justiţie, de gradul de acoperire a pieţei prin legislaţia adoptată în domeniul protecţiei consumatorilor, de problemele cu care consumatorii se pot confrunta, cât şi, de accesul la justiţie al acestora. Astfel tema propusă de Consumers International pentru marcarea evenimentului este: “Acum! Justiţie pentru Consumatori”, precizează comisarul şef Caius Diugan de la Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Bistriţa-Năsăud.
Potrivit acestuia, în Bistriţa-Năsăud, Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorilor va fi marcată prin desfăşurarea etapei judeţene a concursului naţional pe teme de protecţia consumatorului – „Alege! Este dreptul tău”, organizat de CJPC Bistriţa-Năsăud în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud. „
“În momentul în care tânărul învaţă despre drepturile sale în calitate de consummator, el va şti să aleagă dintre produsele şi serviciile de pe piaţă pe cele care corespund cel mai bine intereselor lui. El va şti să sesizeze abuzurile operatorului economic şi va şti să ceară calitate, refuzând să cumpere produse de proastă calitate sau neetichettae corespunzător. Prin derularea timp de mai mulţi ani a acestui concurs, sperăm că vom contribui la formarea unei generaţii de consumatori conştiente de drepturile sale legitime”, menţionează comisarul şef Caius Diugan de la Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Bistriţa-Năsăud.

“Informare completă, corectă şi precisă- un drept şi o necessitate pentru consumator”
Concursul se desfăşoară în mai multe etape, respectiv cea şcolară, judeţeana şi naţională, pe trei grupe de vârstă, respectiv clasele I –VI, clasele VII –VIII si clasele IX – XI.
Vineri, Colegiul Naţional “Andrei Mureşanu” va găzdui etapa judeţeană, a acestui concurs, rezervată elevilor din clasele a IX-a, a X-a şi a XI-a. Potrivit prof. Monica Buboly, inspector şcolar pentru educaţie permanentă, până în prezent şi-au anunţat participarea elevi din şase licee din judeţ, care vor susţine proba scrisă (tip grilă) şi un eseu pe această temă.
Copiii din clasele I-VI vor transmite vor transmite desene care să reprezinte acest subiect, urmând să fie acordate premiile I, II, III ŞI o menţiune. Elevii din clasele VII-VIII au ca probă realizarea unei etichete pentru un produs alimentar.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5