36 de premii la concursul culinar "Tradiţional românesc în Europa multiculturală”
În vederea sensibilizării tinerilor cu privire la valorile europene, Camera de Comerţ şi Industrie Bistriţa-Năsăud, prin Centrul Europe Direct Bistriţa în parteneriat cu Grup Şcolar Agricol Bistriţa, Primăria Municipiului Bistriţa şi Inspectoratul Şcolar Judeţean au organizat marţi, 6 decembrie 2011, ora 14,00, în Zona Pietonală Liviu Rebreanu, cea de-a treia ediţie a evenimentului „Tradiţional românesc în Europa multiculturală”.
Chiar dacă conceptul de multiculturalism a devenit controversat la nivelul Europei anului 2011, diversitatea culturală, de tradiţii şi limbi constituie un element pozitiv pentru acest continent. Uniunea Europeană este întemeiată pe valorile indivizibile şi universale ale demnităţii umane, libertăţii, egalităţii şi solidarităţii. Conştientă de patrimoniul său spiritual şi moral, ea contribuie la păstrarea şi la dezvoltarea acestor valori comune, respectând diversitatea culturilor şi tradiţiilor popoarelor Europei, aspect accentuat de Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene.
În acest context, Camera de Comerţ şi Industrie Bistriţa-Năsăud, prin Centrul Europe Direct Bistriţa, Grup Şcolar Agricol Bistriţa, Primăria Municipiului Bistriţa şi Inspectoratul Şcolar Judeţean au organizat, marţi, 6 decembrie 2011, ora 14,00, în Zona Pietonală „Liviu Rebreanu” evenimentul intitulat „Tradiţional românesc în Europa multiculturală”, ediţia a III-a.
Activitatea a vizat sensibilizarea cetăţenilor cu privire la valorile europene, promovarea elementelor culturale tradiţionale şi dezvoltarea spiritului antreprenorial în rândul tinerilor. Elevii Grupului Şcolar Agricol Bistriţa au prezentat produse culinare şi obiceiuri de Crăciun specifice diferitelor zone etnoculturale ale judeţului.
Juriul a fost compus din: dl. Ovidiu Teodor Creţu, Primarul Municipiului Bistriţa, dl Viorel Grosu, jurnalist - Radio Antena Satelor, d-nii Dendrino Tudor şi Mihai Berbecar, reprezentanţii Pensiunii Sheriff şi, respectiv, Hotel Decebal - unităţi de alimentaţie publică premiate la evenimentul culinar din cadrul Târgului Medieval, organizat de Primăria Bistriţa în cursul lunii octombrie.
În urma unei evaluări extrem de dificile, care a durat mai bine de două ore, au fost acordate 36 de premii pentru mai multe categorii de produse culinare (pâine, cozonac, plăcinte, sarmale, cina porcului, aperitive etc.), parte dintre ele atribuite pe zone etnoculturale (Valea Bârgăului, Valea Şieului, Zona Ilvelor, Zona de Câmpie, Valea Someşului, alte zone). Premiul pentru originalitate a revenit elevei Georza Florica, cl. a X-a B.
Adaugă comentariu nou