Concurs culinar dedicat Sărbătorilor Pascale
-
View the full image
.
-
View the full image
.
-
View the full image
.
-
View the full image
.
-
View the full image
.
-
View the full image
.
-
View the full image
.
-
View the full image
.
-
View the full image
.
-
View the full image
.
-
View the full image
.
-
View the full image
.
-
View the full image
.
-
View the full image
.
-
View the full image
.
Creativitatea, unicitatea, dar mai ales, implicarea au fost premiate la cea de a doua ediţie a concursului culinar ,,Tradiţional Românesc în Europa Multiculturală”.
Circa 100 de vizitatori, 18 clase de elevi, prezentări demonstrative de produse culinare, pricesne, parada portului popular, premii şi surprize pe măsură.
Aşa ar putea fi descrisă atmosfera de la Grupul Şcolar Agricol, unde a avut loc cea de a doua ediţie a concursului culinar ,,Tradiţional Românesc în Europa Multiculturală”.
Evenimentul a înregistrat o dezvoltare accentuată faţă de anul trecut, atât în privinţa numărului de expozanţi (s-au implicat mult mai multe clase), cât şi a suprafeţei de desfăşurare (de data aceasta, s-a ales ca şi locaţie, sala de sport a unităţii de învăţământ), şi implicit a gamei de produse de panificaţie, patiserie, gastronomie prezentate la standuri.
De o importanţă şi mai mare a fost strădania, dorinţa de implicare a elevilor de la seral. A fost nevoie de o locaţie mai mare pentru a primi diversele sortimente de pâine, produsele de patiserie şi produsele tradiţionale de Paşti, mielul la ceaun, dar şi platourile culinare cu aperitive.
Ca şi la prima ediţie, seraliştii de la Agricol s-au dovedit a fi extrem de inventivi fiindcă au experimentat tărâmul gastronomic preparând reţete dintre cele mai gustoase: pască, cozonac cu mac şi cu nucă, ouă umplute, frigărui de miel, sarmale cu hribi şi păsat, drob de miel, pâine de casă, iar aranjamentele au fost deosebite de la o clasă la alta.
Unii au pregătit din aluat şi produse lactate, coşuleţe de primăvară, alţii au făcut tort în formă de iepuraş, ciupercuţe din ouă şi ridichi, care mai de care mai arătoase, toate acestea impresionând juriul.
Elevii au ales să promoveze produsele în moduri cât mai originale, au făcut scurte prezentări despre modul în care au realizat aceste bunătăţi culinare, într-un cuvânt au trezit apetitul juraţilor în modalităţi care mai de care mai aparte.
Au fost premiate toate clasele implicate în concurs, elevii primind tricouri şi cărţi de la Centrul Europe Direct Bistriţa. Până la urmă nu au contat aşa de mult premiile şi spiritul competitiv, ci faptul că atât liceenii cât şi diriginţii lor s-au simţit bine, au experimentat, a existat o stare generală de voie bună.
Premiile au fost înmânate de către primarul Bistriţei, Ovidiu Creţu, şi coordonatorul Centrului Europe Direct, Monica Mureşan. Ca să se asigure că juriul a deliberat corect, edilul a ales să guste câte puţin din fiecare preparat culinar premiat.
La final, elevii, oaspeţii, dar şi membrii juriului, atraşi de atâtea mirosuri îmbietoare şi de aspectul fantastic al mâncărurilor n-au mai rezistat şi s-au înfruptat din produse.
Coordonatorii evenimentului au fost Centrul Europe Direct Bistriţa, Grupul Şcolar Agricol, Primăria Bistriţa şi Inspectoratul Şcolar Judeţean.
La final, când au tras linie, organizatorii au fost mulţumiţi. Ediţia din acest an a concursului ,,Tradiţional românesc în Europa multiculturală” s-a bucurat de un real succes, atât din partea elevilor, cât şi a profesorilor implicaţi.
Pe viitor, primarul Ovidiu Creţu, a promis că manifestarea de la Grupul Şcolar Agricol va deveni tradiţie, va căpăta amploare, şi se va transforma într-un Târg al produselor culinare, ce va fi organizat pe Pietonalul Liviu Rebreanu, unde vizitatorii vor avea posibilitatea să guste şi să cumpere produse tradiţionale din zona judeţului nostru.
Reacţii la cald:
Sărbătorim 141 de ani de la înfiinţarea învăţământului agricol la Bistriţa. În prezent, avem 1.200 de elevi. 80% provin din mediul rural, chiar şi din zone mai îndepărtate ale judeţului nostru, astfel că ei au adus aici, tradiţiile şi obiceiurile locului. (Simona Belea, director Grup Şcolar Agricol).
Particip cu plăcere la astfel de evenimente, nu pentru că sunt gurmand, ci pentru că vreau să subliniez importanţa valorificării produselor tradiţionale, promovarea şi conservarea lor în cadrul Uniunii Europene. (Ovidiu Creţu, primarul Bistriţei).
Obiectivul specific este acela de a promova elementele culturale tradiţionale de Paşte: produse culinare şi obiceiuri, pregătite de elevii Grupului Şcolar Agricol Bistriţa, şi de ce nu, de a-i motiva să-şi iniţieze propria afacere. (Monica Mureşan, coordonator Centrul Europe Direct Bistriţa).
Adaugă comentariu nou