Concurs culinar dedicat sărbătorilor de iarnă

Creativitatea, unicitatea, dar mai ales, implicarea au fost premiate la cea de a III-a ediţie a concursului culinar ,,Tradiţional Românesc în Europa Multiculturală”.

Peste 100 de vizitatori, 19 clase de elevi, prezentări demonstrative de produse culinare, colinde, parada portului popular, premii şi surprize pe măsură.

Aşa ar putea fi descrisă atmosfera de ieri de pe Pietonalul Liviu Rebreanu, unde a avut loc cea de a treia ediţie a concursului culinar ,,Tradiţional Românesc în Europa Multiculturală”.

Evenimentul a înregistrat o dezvoltare accentuată faţă de anul trecut, atât în privinţa numărului de expozanţi (s-au implicat toate clasele de seral de la Grupul Şcolar Agricol), cât şi a suprafeţei de desfăşurare (de data aceasta, s-a ales pietonalul), şi implicit a gamei de produse de panificaţie, patiserie, gastronomie prezentate la standuri.

De o importanţă şi mai mare a fost strădania, dorinţa de implicare. A fost nevoie de o locaţie mai mare pentru a primi diversele sortimente de pâine, produsele de patiserie şi produsele tradiţionale de Crăciun, dar şi platourile culinare cu aperitive.

Ca şi la prima ediţie, seraliştii de la Agricol s-au dovedit a fi extrem de inventivi fiindcă au experimentat tărâmul gastronomic preparând reţete dintre cele mai gustoase: cozonac cu mac şi cu nucă, ouă umplute, sarmale cu hribi şi păsat, cârnaţi, pâine de casă, iar aranjamentele au fost deosebite de la o clasă la alta.

Elevii au ales să promoveze produsele în moduri cât mai originale, au făcut scurte prezentări despre modul în care au realizat aceste bunătăţi culinare, într-un cuvânt au trezit apetitul juraţilor în modalităţi care mai de care mai aparte.

Au fost premiate toate clasele implicate în concurs, elevii primind tricouri şi cărţi de la Centrul Europe Direct Bistriţa. Până la urmă nu au contat aşa de mult premiile şi spiritul competitiv, ci faptul că atât liceenii cât şi diriginţii lor s-au simţit bine, au experimentat, a existat o stare generală de voie bună.

La final, elevii, vizitatorii, dar şi membrii juriului (Ovidiu Creţu, Vasile Bar, Monica Mureşan) atraşi de atâtea mirosuri îmbietoare şi de aspectul fantastic al mâncărurilor n-au mai rezistat şi s-au înfruptat din produse.

Coordonatorii evenimentului au fost Centrul Europe Direct Bistriţa, Grupul Şcolar Agricol, Primăria Bistriţa şi Inspectoratul Şcolar Judeţean.

La final, când au tras linie, organizatorii au fost mulţumiţi. Ediţia din acest an a concursului ,,Tradiţional românesc în Europa multiculturală” s-a bucurat de un real succes, atât din partea elevilor, cât şi a profesorilor implicaţi.

,,Suntem o şcoală cu tradiţie în învăţământul bistriţean, care adună în casa ei, într-un demers educaţional şi cultural, reprezentanţi ai tuturor locurilor pline de folclor şi tradiţii nemuritoare.

Fie că sunt de pe Valea Şieului, din Munţii Bârgăului, de pe Valea Ilvelor sau a Someşului superior, elevii noştri aduc cu ei o bogată experienţă de tradiţii, obiceiuri şi porturi populare, meşteşuguri şi bucătărie locală autentică”, ne-a precizat profesorul Simona Belea, director Grup Şcolar Agricol.

,,Obiectivul specific este acela de a promova elementele culturale tradiţionale de Crăciun: produse culinare şi obiceiuri, pregătite de elevii Grupului Şcolar Agricol Bistriţa, şi de ce nu, de a-i motiva să-şi iniţieze propria afacere”, a concluzionat Monica Mureşan, coordonator Centrul Europe Direct Bistriţa.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5