Concursul culinar de la Grupul Şcolar Agricol a învins criza

Regal de produse tradiţionale

Cea mai gustată ,,acţiune” organizată luna aceasta a fost, de departe, concursul culinar de la

Grupul Şcolar Agricol Bistriţa.Centrul Europe Direct Bistriţa, în parteneriat cu Grupul Şcolar Agricol, Primăria Bistriţa şi Inspectoratul Şcolar Judeţean, a organizat, marţi, prima ediţie a concursului ,,Tradiţional românesc în Europa multiculturală”.

În competiţie s-au înscris elevii claselor seral de la Grupul Şcolar Agricol, care nu numai că au pus pe masă doar bucate alese, tradiţionale zonei noastre, ci, spre încântarea gurmanzilor, şi a membrilor juriului, au oferit şi secretele care au dat un gust divin mâncărurilor.

Elevii cu talent de bucătari au preparat sărmăluţe cu hribi, pâine coaptă în cuptor, plăcinte cu brânză, dovleac, cartof, piftie şi multe alte ,,răsfăţuri culinare”.

De departe, cel mai apreciat produs de panificaţie a fost pâinea cu cârnaţi şi slănină de pe Valea Bârgăului, cel mai bun produs de patiserie ,,cocorada”, iar cea mai bună mâncare tradiţională, friptura de porc.

Premii pentru toţi bucătarii seralişti

Aşa cum era de aşteptat, juriul concursului nu a putut desemna un singur câştigător, deoarece toate preparatele culinare au fost extraordinare, aşa că toţi participanţii au primit diplome şi mici atenţii din partea organizatorilor.

Atmosfera de sărbătoare a fost completată şi de modul cum elevii bucătari şi-au prezentat produsele tradiţionale. Oferta a fost făcută de oameni care au gătit cu inima, nu cu mâinile.

Produse de panificaţie:

Locul I: clasa a IX-a B- pâine cu slănină şi cârnaţi;

Locul II: clasa a XI-a B- pâine coaptă în cuptor;

Locul III: clasa a XIII-a G- pâine pe vatră.

Produse de patiserie:

Locul I: clasa a XIII-a D- cocoradă;

Locul II: clasa a XIII-a A – plăcintă cu dovleac;

Locul III: clasa a X-a A- plăcintă cu cartof.

Produse culinare tradiţionale:

Locul I: clasa a XIII-a H: friptura de porc;

Locul II: clasa a XIII-a B: piftie de porc;

Locul III: clasa a XII-a B: platou mixt.

La final, când au tras linie, organizatorii au fost mulţumiţi. Ediţia din acest an a concursului ,,Tradiţional românesc în Europa multiculturală” s-a bucurat de un real succes, atât din partea elevilor, cât şi a profesorilor implicaţi.

Pe viitor, organizatorii promit surprize de promoţii, şi îşi doresc ca manifestarea să devină tradiţie, să capete amploare, să se transforme într-un Târg al produselor culinare, la care vizitatorii să aibă posibilitatea să guste şi să cumpere produse tradiţionale din zona judeţului nostru.

Comentarii

19/02/11 15:43
Vizitator din G...

Intradevar, un regal de bunatati, un regal de frumusete, un regal de traditie populara....ce nu trebuie uitata !
Mi-e dor de acasa, de oamenii faini ai Bistritei, mi.e dor de timpurile cind bunicul meu ma ducea cu caruta la tirg, si unde vedeam toata lumea inbracata de sarbatoare in costumele taranesti, frumoase, curate......mi-e dor de vremurile de demult, cind oamenii se cinsteau intre ei.....cind........cind.......cind....
Da , e tare frumos , cind tinerii duc traditia mai departe.....si de ce sa nu recunosc , am inghitit in sec , doar privind bunatatile expuse .....
De aicea de departe de voi , aveti tot respectul meu !

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5