Acum şi în veac. Maxim Dumitraş expune la Chişinău. Preşedintele Moldovan, la vernisaj!

În preambulul marcării a 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România, preşedintele Consiliului Judeţean, Emil Radu Moldovan, managerul Complexului Muzeal, Alexandru Gavrilaş, primarul Valer Avram din Măgura Ilvei au participat la vernisajul expoziției "ACUM ȘI ÎN VEAC", care prezintă circa 50 de lucrări de sculptură și de pictură, ale artiștilor Maxim Dumitraș și Mihai Perca.

Expoziţia este organizată de Muzeul Național de Artă al Moldovei din Chișinău în colaborare cu Centrul de Cultură George Apostu din Bacău, Institutul Cultural Român Mihai Eminescu, Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud și Muzeul de Artă Comparată din Sângeorz-Băi. Evenimentul se integrează în activitățile culturale de anvergură, ce marchează 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România.

Astăzi, a fost lansat albumul de artă al artiștilor Maxim Dumitraș și Mihai Perca „Acum și în veac”, un catalog bogat ilustrat, editat de Muzeul Național de Artă al Moldovei, care însoțește expoziția și recreează sugestiv parcursul de excepție al celor doi artiști. La această manifestare au participat Gheorghe Popa, secretar de Stat în cadrul Ministerului Culturii și Identității Naționale, istoricul dr. Virgil Ștefan Nițulescu și dramaturgul Mircea M. Ionescu. 

Ulterior, a fost vernisată expoziția de artă contemporană „Acum și în veac”, care reunește lucrările artiștilor Maxim Dumitraș – sculptură și Mihai Perca – pictură. Expoziția a fost prezentată de istoricul de artă Vasile Duda.

Programul serii este întregit de un recital susținut de cvartetul Select Strings Quartet al Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” din Chișinău.

 

***

Maxim Dumitraș, născut la 27 septembrie 1958, Sângeorz-Băi, și-a făcut studiile la Academia de Artă Ioan Andreescu, Cluj-Napoca, Master în Sculptură.

Membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România. Membru al Asociației Internaționale a Artiștilor, Paris, Franța (A.I.A.P.). Începând cu anul 1979 și până în prezent organizează mai multe expoziții personale în țară și în străinătate. Participă la numeroase expoziții de grup în țară și peste hotare.

Maxim Dumitraș participă la cvasitotalitatea simpozioanelor naționale și internaționale de sculptură în România dar și peste hotare. Artistul este deținătorul unui număr mare de premii și distincții.

***

Mihai Perca, născut la 31 mai 1969, localitatea Roman, județul Neamț, este absolvent al Academiei de Artă Ioan Andreescu, Cluj-Napoca 1996. Membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România

Organizează expoziții personale în țară și participă la expoziții de grup naționale și internaționale. Este deținătorul Premiul pentru pictură Lucian Blaga, Premiului UAP, Saloanele Moldovei, Bacău, Premiului 1, Bienala Internațională de Pictură, Chișinău.

 

Comentarii

01/04/18 12:02
Cititor

Spiritual si social, DA , dar lasati-i in pace si nu va mai amestecati in politica lor interna si nu mai puneti "paie pe foc" acolo unde nu va " fierbe oala" ! Nu uitati ca domnul Dodon, foarte elegant , printr-un reporter TV , a recunoscut si ne-a transmis ca " suntem frtazi"... ca "putem merge la ei pe ospetie oricand " ( pe baza de reciprocitate )... DAR... "dupa care fiecare la casa lui " ! Nu stiu daca am priceput ori ba si trebuie sa ne-o mai spuna inca odata !
Nu uitati si orientarile lor spre Est , mai ales cand i-a inmanat domnului Putin harta Marii Moldove de alta data ... si nici faptul ca Dodon, nu unirea cu Romania isi doreste , ci unirea cu Molodova de Vest sa formeze inapoi Moldova Mare din vremea Lui Stefan cel Mare si ca nicidecum de Romania si de romanii de aici le pasa lor ... si chiar ne-au rugat sa le respectam suveranitatea si independentza de stat, sa nu ne amestecam in treburile lor si ca " daca va fi nevoie vor apara aceste valori cu armele in mana daca va fi necesar " .
Si eu sunt patriot, simpatizez actiunile si dorintele celor care inca mai sunt romani in Moldova de Est, dar... NU SUNT SI PROST SA PRICEP CEEA CE TREBUIE SA PRICEPEM TOTI !

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5