Administraţia năsăudeană şi zbaterea pentru obţinerea de bani spre finalizarea lucrărilor de reabilitare demarate de ceva timp…

 

Criza mondială în care se zbate întreaga omenire a atins (cum era de aşteptat) şi Năsăudul, lucru care a dus la stoparea finanţărilor unor lucrări de reabilitare şi, implicit, la întreruperea sau amânarea finalizării acestora.

          Edilii oraşului caută aproape cu disperare identificarea unor surse locale, dar nu numai, pentru finanţarea bugetului local.

 

Preluarea în administrare a Pieţei Agroalimentare…

 

          Din 1 septembrie, odată cu expirarea contractului de închiriere cu firma care a administrat acest obiectiv important pentru cetăţenii oraşului, administraţia năsăudeană a preluat frâiele acesteia, lucru care se dovedeşte a fi mai mult decât profitabil pentru visteria localităţii.

          Aşa cum anunţa primarul oraşului, prof. Mircea Romocea, în şedinţa de lucru cu legislativul local, pe parcursul unei luni de zile, în urma încasărilor directe, s-au obţinut 5.000 euro, faţă de 1690 euro cât plătea lunar chiria vechiul administrator. „Aceşti bani sunt ca o „mană cerească” pentru bugetul mult prea limitat al urbei”, a precizat primarul Romocea.

          În acelaşi context se înscrie şi HCL privind stabilirea cuantumului chiriilor pentru folosirea locurilor publice de desfacere în piaţa agroalimentară, stabilindu-se limita minimă a chiriilor de la care începe licitaţie pentru tarabe şi mese, în situaţia în care există mai multe solicitări pentru aceeaşi locaţie.

          Începând cu 1 octombrie, chiria zilnică pentru mesele sau tarabele din beton din hala acoperită este de 2 lei/mp pentru producătorii agricoli particulari, în timp ce pentru agenţii economici autorizaţi este de 3 lei/mp.

          Pentru tarabele sau corturile amenajate pe amplasamentele situate pe platoul pieţei pentru comercializarea de către agenţii economici în zilele lucrătoare, excepţie ziua de joi, se va plăti 1 leu/mp/zi, iar pentru ziua de joi se va plăti 1,50 lei/mp/zi.

          Pentru comercializarea păsărilor de curte se va plăti între 1 şi 2 lei/buc., iar pentru sectorul „vechituri” se va plăti 1 leu/mp/zi.

 

…Şi a oborului de animale

 

          Primăria oraşului Năsăud a preluat în administrare şi oborul de animale de la Tradam, strada Podirei, tot în urma expirării contractului de închiriere cu o firmă particulară din oraş, dar în special pentru acapararea de fonduri pentru buget.

          Conform vechiului contract, pentru cei patru ani de administrare, chiria a fost de 1.372 euro/an.

          Edilii năsăudeni au hotărât să se realizeze un studiu de oportunitate pentru o eventuală reînchiriere, fapt care a dus la administrarea în regie proprie a oborului de către administraţia oraşului, până la finalizarea demersurilor.

 

Alte resurse pentru bugetul local

 

          Edilii urbei, de comun acord cu Consiliul Local, au hotărât ca păşunea din ridul Leghman, din cartierul Liviu Rebreanu, cu o suprafaţă de 58.529 mp, să fie înscris în domeniul public cu scopul de scoatere la licitaţie pentru închiriere la un  preţ corect, faţă de sumele infime pe care le plăteau unii cetăţeni din cartierul respectiv.

          Alt obiectiv-teren pentru care Primăria nu încasa niciun ban este cel pe care a fost construită Staţia de Reglare – Măsurare (SRM) a gazelor naturale, în amonte de puntea de peste Someş, spre cartierul Luşca, care ocupă o suprafaţă de 599 mp din totalul celor 650 mp ce aparţin domeniului privat al Năsăudului. Respectivul obiectiv aparţine Societăţii Transgaz care, în noile condiţii, va plăti 3 euro/mp/lună. Diferenţa de 51 mp din suprafaţa totală amintită mai sus, a fost aprobată spre închiriere către operatorul local de distribuţie a gazelor naturale în Năsăud, în speţă SC „CPL Concordia”, filiala Cluj care intenţionează să construiască o altă Staţie de Reglare – Măsurare, chirie stabilită tot la 3 euro/mp/lună. Închirierile pentru cele două societăţi sunt pe un termen de patru ani, cu posibilitatea prelungirii cu acordul părţilor.

 

Reactualizarea chiriilor pentru „Economat” şi spaţiile „Extensiei UBB” Năsăud

 

          Consiliul Local al oraşului a adoptat unele proiecte de hotărâre prin care s-au stabilit cuantumurile chiriilor pentru anumite spaţii aparţinând domeniului public. Este vorba despre magazinul tip „economat” de la parterul clădirii Primăriei oraşului, pentru a cărui închiriere se va plăti o sumă de 3 euro/mp/lună, de către firma „Semenic” SRL Năsăud, care îl patronează.

          Pentru spaţiul de 372 mp din imobilul Grădiniţei cu Program Prelungit, în care-şi desfăşoară cursurile studenţii Extensiei UBB Cluj-Napoca s-a stabilit o chirie de 2 euro/mp/lună, termenul de închiriere fiind de 4 ani. De asemenea, sunt stipulate obligaţiile ce revin chiriaşului, precum: plata cheltuielilor utilităţilor, întreţinerea şi igienizarea spaţiilor; suportarea cotei părţi din cheltuielile pentru lucrările de reabilitare a exterioarelor, a şarpantei şi acoperişului; achitarea cheltuielilor de deratizare şi dezinsecţie; predarea spaţiilor, la expirarea termenului de închiriere, către proprietar, în condiţii de funcţionare, fără pretenţii financiare asupra eventualelor îmbunătăţiri aduse, orice modificare necesară putând fi făcută numai cu acceptul proprietarului.

 

Rectificare bugetară

 

          Legislativul local năsăudean, reunit în şedinţă ordinară, a aprobat o rectificare de buget, prin suplimentarea acestuia cu suma de 234.000 lei, bani care vor fi plătiţi pentru costurile lucrărilor de reabilitare a trotuarelor de pe strada George Coşbuc. Această lucrare a fost efectuată în perioada iunie – octombrie de către firma austriacă Strabag, prin Antrepriza de Reparaţii şi Lucrări Cluj-Napoca pe o lungime de circa 4 kilometri de trotuare reabilitate prin asfaltare şi aşezare pavele.

 

Cimitirul multiconfesional, împrejmuit total şi dotat cu poartă de intrare

 

          La sfârşitul lunii octombrie,  reprezentanţii Primăriei oraşului Năsăud, conduşi de viceprimarul Niculaie Găitan a definitivat împrejmuirea Cimitirului multiconfesional al oraşului, aşezând şi porţile de acces, pentru ca de „luminaţie” să se poată intra civilizat şi nu ca la un loc lăsat de izbelişte.

          De asemenea, primarul oraşului, prof. Mircea Romocea, a promis că va identifica unele resurse financiare pentru a reabilita strada Comoara (din vecinătatea Cimitirului Comoara), care este într-o stare deplorabilă, aproape impracticabilă.

          Amintim faptul că reabilitarea acesteia, precum şi a altor străzi, este cuprinsă încă de anii trecuţi într-un proiect de reabilitare a unor străzi laterale aflat în aşteptarea finanţării din partea MDRT, în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare a infrastructurii „ 10.000 de kilometri de drumuri judeţene reabilitate”.

 

După 7 deplasări în Capitală, primarul Mircea Romocea obţine 1 milion de lei…

 

          În zbaterea pentru obţinerea de fonduri pentru continuarea lucrărilor de reabilitare şi modernizare a Primăriei oraşului Năsăud, primarul Mircea Romocea a făcut nici mai mult, nici mai puţin decât 7 deplasări în Bucureşti în ultimele două luni şi jumătate. Aceasta s-a dovedit a fi cu folos deoarece, în şedinţa Guvernului României din 6 noiembrie s-a aprobat Hotărârea privind alocarea sumei de un milion de lei din Fondul Naţional de Dezvoltare la dispoziţia Guvernului, către bugetul local al oraşului Năsăud. Potrivit primarului: „Am reuşit să obţin ultimele semnături ministeriale pentru ca Hotărârea să intre în dezbaterea şedinţei de Guvern. Cel mai greu a fost să obţin „parafa” ministrului Finanţelor – Florin Georgescu, dar dacă insişti se poate. Voi negocia cu patronii celor două firme executante pentru a-şi suplimenta echipele de muncitori spre a se impulsiona frontul de lucru”, a precizat primarul Mircea Romocea.

          Amintim faptul că lucrările de reabilitare a Primăriei au început în 2009, fiind întrerupte în 2010 din lipsă de fonduri. Investiţia totală se ridică la peste 4 milioane lei, până în prezent fiind derulate lucrări de circa 600.000 lei. Aceste lucrări au fost reluate în luna iulie a acestui an, fiind montată deja centrala termică şi pregătită schela pentru reabilitarea faţadei clădirii care este monument istoric şi trebuie respectată arhitectură veche.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5