Aflându-ne în partea a II-a a Postului, să învăţăm de la maramureşeni!

M-am plimbat în lung şi-n latul ţărişoarei noastre în acest post al Paştilor şi ceea ce m-a impresionat mult este respectarea cu sfinţenie a Postului de către maramureşeni.

Deşi îi ştim că-s prieteni ai vărului Bachus, dar m-am convins că şi în credinţa strămoşească ei, cei din aşa-zisa „Ţară veche, cu oameni fără pereche” ţin loc de frunte.

Mânat de treburi în zonele Vişeului, Maisei, Sighet, ei nu consumă băuturi alcoolice în post, întrebându-i pe câţiva bufetari mi-au confirmat acest lucru.

Creştinescul salut lăsat de înaintaşii noştri e pe cale de dispariţie şi păcat că n-avem ce lăsa urmaşilor noştri. Este singura zonă din ţară unde mai auzi salutul „Lăudăm pe Domnul nostru Iisus Hristos în veci amin”.

Noi, părinţii, bunicii, dascălii şi păstorii avem obligaţia să-i educăm în bun simţ, respect şi bineţe de „bună ziua” pe copiii noştri, că lipsa acestora o vedem la tot pasul.

Consumul de alimente nesănătoase îi duce la obezitate pe mulţi semeni , zadarnic televiziunea, ceas de ceas, ne îndeamnă: evitaţi excesul de sare, zahăr şi grăsimi.

Căutându-i pe colegii de muncă impiegaţi de mişcare: Lazarciuc, V. Jetkey Alexandru şi Nichiti, deşi încă tineri, datorită prieteniei cu vărul Bachus au plecat la cele veşnice.

Fraţilor, indiferent de credinţă, naţionalitate, vă rugăm, pentru sănătatea dvs. şi pentru credinţă să ţinem cu sfinţenie sacrul post. Vom deveni mai sufletişti unii faţă de alţii şi iubiţi de Dumnezeu.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5