Ceardaș, ca să plece iarna

Maghiarii din Beclean îngroapă iarna cu ceardaş, voie bună şi costume populare, aşa cum recolta e celebrată în fiecare toamnă târzie cu o sărbătoare similară dedicată belșugului şi vinului. Moment de petrecere presărat cu câte puţină politică etnică (scurte discursuri), tradiţionalul Fărşang va avea loc în data de 28 februarie, de la ora 19.00, la restaurantul „Bachus” din Beclean. Gazdă va fi, ca de obicei, viceprimarul Mathe Ştefan, care nu exclude posibilitatea participării unor reprezentanți din conducerea centrală a UDMR.
Denumit şi “Ultima băută”, Fărşangul, cea din urma sărbătoare înaintea Paştilor, este păstrat de comunitatea maghiară din Transilvania. În anumite localităţi bistriţene, este practicat obiceiul cetelor de mascaţi, care umbă prin sat, parodiind diverse situaţii sau personaje.
Fărşangul este de obicei ultimul bal înaintea celor 40 de zile de Post, precedând “Miercurea Cenuşie”. În Evul Mediu, Farsangul era o ceremonie de îngropare a iernii, de alungare a frigului si a duhurilor rele.
Maghiarii au preluat acest obicei de la “Faschingul” saşilor transilvăneni. Faschingul este o cunoscută sărbătoare cu măşti în Austria şi Bavaria, numele provenind de la „vastschang” – ultima băutură.

Foto: arhivă

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5