AGRU redivivus

Asociaţia Generală a Românilor Uniţi (AGRU), înfiinţată în 1929 şi desfiinţată de regimul comunist în toamna anului 1948, printr-o autodizolvare impusă de Securitate, a început să renască, integrându-se tot mai mult în dificilul efort de reînviere a Bisericii Române Unite cu Roma (Greco-Catolică).
De acest fapt m-am convins încă o dată participând în zilele de 25-26 mai 2012, la Oradea, la Întâlnirea anuală a reprezentanţilor Adunării generale AGRU.
Tema reuniunii a fost: ,,De la mărturie la misiune” şi a avut următorul motto: ,,Vă rog să fiţi statornici în credinţa voastră până la capătul vieţii voastre”(PS Dr. Valeriu Traian Frenţiu). Lucrările ei au fost găzduite de Seminarul Major Greco-Catolic din Oradea, în Aula Magna a acestei instituţii.
În după-amiaza zilei de vineri, 25 mai, participanţii au asistat la Sfânta Liturghie în Catedrala episcopală ,,Sf. Nicolae” din Oradea, apoi la o Adoraţie euharistică, s-a vizitat Catedrala, s-a celebrat un moment de rugăciune în cripta Catedralei, pentru canonizarea episcopilor greco-catolici morţi în închisorile comuniste. S-a vizitat şi Liceul Greco-Catolic ,,Iuliu Maniu” din localitate.
Prezentarea catedralei şi a situaţiei BRUR din Oradea, au fost făcute de către pr. Vicar general Florian Gui şi de către irodiaconul Marius Păcală.
La prima sesiune plenară, după prezentarea ultimelor cărţi traduse de pr. Dr. Mihai Tegzeş, participanţii l-au avut în mijlocul lor pe PS dr. Virgil Berce, Episcopul Eparhiei de Oradea, care le-a vorbit agriştilor despre mărturie şi misiune în societatea de azi. Am aşteptat cu emoţie să-l cunosc pe activul, îndrăzneţul şi carismaticul episcop, demn urmaş al episcopilor martiri.
S-au centralizat pe urmă propunerile pentru calendarul activităţilor pentru anul asociativ 2012-2013, declarat de către Papa Benedict al XVI-lea ca Anul Credinţei, în Biserica Catolică.
Sâmbătă, 26 mai, preşedintele AGRU, prof. dr. Alin Tat a adresat delegaţilor salutul său, continuat cu o meditaţie pe marginea temei, a asistentului spiritual naţional AGRU, pr. Dr. Coriolan C. Mureşan.
Profesoara Otilia Bălaş a evocat emoţionant personalitatea episcopului martir Valeriu Traian Frenţiu, mort la 11 iunie 1952 în penitenciarul din Sighet.
S-a prezentat ,,Fişa unei activităţi AGRU”, întocmită după modelul Acţiunii Catolice. S-au discutat propunerile pentru viitorul An asociativ. Apoi s-a participat la Sfânta Liturghie Arhierească, în Biserica Greco-Catolică a ,,Tuturor Sfinţilor” din cartierul Ioşia, unde a avut loc Întâlnirea eparhială a copiilor.
La reluarea lucrărilor s-au discutat probleme organizatorice AGRU, la nivel naţional şi eparhial, organizarea Comitetului director naţional AGRU la Bucureşti, în zilele de 28-29 septembrie 2012.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5