Judeţul, prezent la Adunarea Generală AGRU

La Baia Mare a avut loc Adunarea Generală AGRU (Asociaţia Generală a Românilor Uniţi). Au participat agrişti din toate eparhiile greco-catolice şi din vicariatul Bucureşti. Tema adunării a fost: ,,Parohia-comunitate cu laici responsabili şi activi” şi a avut ca motto citatul biblic: ,,Fideli adevărului în iubire, să creştem în toate pentru el, care este capul, Cristos” (Ef. 4, 15). Participanţii au fost găzduiţi la Mănăstirea ,,Sfânta Maria”, a Surorilor Baziliene din Baia Mare. Oaspeţii au fost primiţi călduros de membrii AGRU din localitate.
În prima zi, după Sfânta Liturghie desfăşurată în biserica mănăstirii, la care a participat şi Nunţiul Apostolic pentru România şi Republica Moldova, Monseniorul Francisco-Javier Lozano, Arhiepiscop titular de Penafiel, lucrările AGRU au fost deschise prin salutul PS Vasile Bizău, Episcop al diecezei de Maramureş, urmat de cel al preşedintelui AGRU la nivel naţional, conf. univ. dr. Alin Tat.
Pr. Coriolan Mureşan, asistent spiritual naţional AGRU, a prezentat o meditaţie axată pe mottoul adunării. Au urmat multe şi vii discuţii despre rolul AGRU în parohii, s-a ales noua conducere AGRU la nivel naţional, s-au prezentat propuneri de modificare şi completare a statului AGRU, a regulamentului de funcţionare a acestei asociaţii a laicilor greco-catolici. Din partea Federaţiei Acţiunii Catolice, doamna Oana Tuduce, preşedinta acestei organizaţii a împărtăşit agriştilor din experienţa Acţiunii Catolice. Îndrumări şi sfaturi pentru o rodnică activitate AGRU a formulat şi părintele Angel Zarezcki, vicar cu laicii al episcopiei de Maramureş. Ca preşedinte al AGRU naţional a fost reales tot prof. Alin Tat, de la Facultatea Greco-Catolică din Cluj-Napoca, iar ca secretară şi trezorier au fost alese prof. Frăţilă Cecilia (realeasă) din Blaj şi doamna Oana Ciobăncan din Arad.
Oaspeţii au vizitat sediul Episcopiei greco-catolică din Baia Mare, instituţii culturale şi Parohia ,,Sfântu Anton”. La lucrările AGRU naţional a participat şi PS Florentin Crihălmeanu, episcop de Cluj-Gherla. PS a recomandat agriştilor modelul de acţiune al tinerilor din ASTRU, a sugerat direcţii clare şi active de implicare a membrilor AGRU în viaţa parohiilor. S-a vizitat şi Memorialul Victimelor Comunismului din Sighetul Marmaţiei. Emoţionantă a fost participarea delegaţiei AGRU la pelerinajul naţional din Cimitirul Săracilor din Sighetul Marmaţiei, unde sunt îngropaţi în locuri neştiute trei episcopi greco-catolici: Valerriu Traian Frenţiu, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu şi episcopul romano-catolic Anton Durcovici. La liturghia comemorativă au participat toţi episcopii catolici de ambele rituri, ei fiind prezenţi la Baia Mare cu prilejul conferinţei de primăvară a Episcopilor Catolici din România şi Nunţiul Apostolic. În predica sa Cardinalul Lucian Mureşan a evidenţiat jertfa supremă a acestor episcopi, exemplul lor ,,a unit cerul cu pământul”, a transformat mormintele lor încă neindentificate, ,,în locuri luminoase”, într-un ,,adevărat antemis”. Liturgia s-a încheiat prin cunoscuta rugăciune de beatificare a celor şapte episcopi martiri. Pelerinajul s-a încheiat printr-o agapă fraternă.. Credincioşii maramureşeni i-au invitat la masă pe participanţii la această manifestare, întrecându-se unii pe alţii în a oferi cu generozitate alesele bucate pregătite.
Adunarea generală AGRU de la Baia Mare a fost o reuşită din toate punctele de vedere: organizatoric, spiritual, emoţional, prietenesc. Merită să evidenţiem preocuparea şi eforturile domnilor Marian Boian, Gheorghe Pop, a agriştilor care au sprijinit această manifestare, să mulţumim măicuţelor de la Mănăstirea ,,Sfânta Maria” pentru găzduire.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5