AJOFM B-N a făcut peste 98% din plăţile pentru şomajul tehnic. Directorul executiv Otilia Râpan: S-au făcut eforturi mari!

  Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bistriţa-Năsăud a reuşit să facă peste 98% din plăţile pentru şomajul tehnic, ne-a declarat directorul executiv Otilia Râpan. Potrivit acesteia, echipa de la AJOFM B-N s-a mobilizat exemplar, a rămas la lucru atât cât a fost nevoie, pentru a finaliza toate dosarele şi a le putea da în plată, la această instituţie nefiind pusă în practică „telemunca”.

          „S-au făcut eforturi mari, ne-am împărţit pe grupe de lucru, astfel încât să putem finaliza aceste dosare, pentru că noi avem de gestionat şi celelalte plăţi care vizează măsurile active, de stimulare a angajatorilor sau a şomerilor”, ne-a declarat Otilia Râpan, şeful AJOFM B-N.

          La nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud, au depus cereri 895 de angajatori cu un total de 10.232 angajaţi. Până la data de 27 aprilie au fost plătiţi 858 angajatori, cu un număr total de 10.103 angajaţi. Nu au fost plătiţi, din diferite motive, 14 angajatori, cu 30 de angajaţi, şi asta pentru că acele contracte de muncă au fost suspendate cu luna aprilie, suspendarea contractelor de muncă s-a făcut în Revisal cu alt articol decât art. 52 alin. (1), lit. C, sau suspendarea contractului de muncă a fost suspendată cu o dată înaintea apariţiei OUG 30/2020.

         Firmele pot transmite actele necesare pentru solicitarea indemnizațiilor de șomaj tehnic plătite de stat pentru angajați și prin noua platformă aici.gov.ro. În luna mai, se vor depune cererile pentru luna aprilie.

         Pe perioada stării de urgenţă, instituite prin Decretul 195/2020, pentru perioada suspendării temporare a contractului individual de muncă, din iniţiativa angajatorului, care urmare a efectelor produse de coronavirusul SARS-CoV-2, indemnizaţiile de care beneficiază salariaţi se stabilesc la 75% din salariul de bază şi se suportă din bugetul asigurărilor pentru şomaj. Suma nu trebuie însă să depăşească 75% din salariul mediu brut pe economie.

***

De asemenea, pentru 23 de angajatori care au 91 de angajaţi au început plăţile în baza Legii 19/2020.  Au dreptul la zile libere plătite părinții cu copii înscriși în învățământ cu vârste de până în 12 ani sau cu copii până în 18 ani cu dizabilități. O altă condiție este ca jobul respectiv să nu permită munca la domiciliu sau telemunca.

Măsura este valabilă pentru părinții cu copii la școală, grădiniță sau creșă.

Pentru fiecare zi liberă, angajatorul acordă părintelui o indemnizație în cuantum de 75% din salariul de bază corespondent unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut (pe zi) utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat. Pentru decontarea sumelor de plată, angajatorul va depune o cerere la AJOFM.

 

Comentarii

27/04/20 21:23
Sanda

Ne-am??? Adică a pus mâna și doamna??? Noi nu credem!!! Dar ca de obicei, unii cu munca alți cu lauda de sine!!!

29/04/20 21:22
Liliana

Banii au fost dați, la timp ! Asta contează!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5