AJOFM Bistriţa – Năsăud îi ajută pe ajută angajatori să pregătească ucenici

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bistriţa-Năsăud îi invită pe angajatorii bistriţeni să încheie contracte de ucenicie pe angajatorii de pe raza judeţului. Ucenicia la locul de muncă este reglementată de Legea nr.279/2005, republicată, şi se adresează atât angajatorilor care doresc să organizeze activitaţi de ucenicie la locul de muncă potrivit domeniilor de activitate, pentru locurile de muncă declarate vacante, cât şi persoanelor interesate, cu vârsta de peste 16 ani, care doresc să se concentreze pe învăţare, pornind de la situaţii profesionale reale, concrete, cerute de practicarea unei ocupaţii, direct la locul de muncă.

“Angajatorul care încheie un contract de ucenicie la locul de muncă, poate primi lunar, la cerere, din bugetul asigurărilor pentru şomaj, pe perioada derulării contractului de ucenicie, pentru fiecare ucenic, o sumă egală cu 300 lei, ceea ce reprezintă 60% din valoarea Indicatorului Social de Referintă al asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă în vigoare prevăzut de Legea nr.76/2002”, precizează directorul executic al AJOFM BN, Otilia Râpan.

Ucenicia reprezintă formarea profesională realizată la locul de muncă în baza unui contract de ucenicie. Contractul de ucenicie la locul de muncă este un contract care se încheie pe durată determinată, prin care ucenicul se obligă să se pregatească profesional şi să muncească pentru şi sub autoritatea unui angajator care îi asigură plata salariului şi toate condiţiile necesare formării profesionale. Poate încheia contract de ucenicie, persoana care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii, şi anume a împlinit vârsta de 16 ani, face demersuri pentru a-şi găsi un loc de muncă, prin mijloace proprii sau prin înregistrare la AJOFM B - N, sau la furnizori acreditaţi în conditiile legii; nu are calificare pentru ocupaţia în care se organizează ucenicia la locul de muncă; îndeplineşte condiţiile de acces la formare profesională prin ucenicie la locul de muncă, pe niveluri de calificare conform prevederilor OG nr. 129 / 2000.

Durata contractului de ucenicie se stabileşte în funcţie de nivelul de calificare pentru care urmează să se pregatească ucenicul şi variază între 12 şi 36 luni. Poate organiza programe de ucenicie la locul de muncă orice persoana juridică / fizică legal autorizată, precum şi întreprinderile familiale individuale.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5