Angajatorii care încheie contracte de ucenicie primesc lunar câte 300 lei pentru fiecare tânăr
Modificările aduse legislaţiei în domeniul uceniciei, aprobate prin Legea 179/2013, vor intra în vigoare în 13 iulie 2013, anunţă directorul executiv Otilia Râpan de la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bistriţa-Năsăud.
“Ucenicia la locul de muncă se adresează atât angajatorilor, care doresc să organizeze activităţi de ucenicie la locul de muncă potrivit domeniilor de activitate, pentru locurile de muncă declarate vacante, cât şi persoanelor interesate, cu vârsta de peste 16 ani, care doresc să se concentreze pe învăţare, pornind de la situaţii profesionale reale, concrete, cerute de practicarea unei ocupaţii, direct la locul de muncă. Ucenicia reprezintă formarea profesională realizată la locul de muncă în baza unui contract de ucenicie”, precizează sursa citată.
Astfel, pe lângă elementele obligatorii ale contractului individual de muncă, contractul de ucenicie cuprinde şi o serie de clauze referitoare la denumirea calificării pe care urmează să o dobândească ucenicul; denumirea furnizorului de formare care desfaşoară programul de formare profesionala, prin ucenicie la locul de munca; numele coordonatorului de ucenicie şi calificarea acestuia; locul în care se desfăşoară activitatea de formare profesională; durata necesară pregătirii teoretice şi practice prin ucenicie la locul de muncă; obligaţiile suplimentare ale angajatorului; obligaţiile ucenicului etc.
Modificările aduse contractului de ucenicie vizează suplimentarea obligaţiilor angajatorului, acesta trebuind să asigure ucenicului toate drepturile care rezidă dintr-un contract individual de muncă, dar şi pregătirea teoretică şi practică corespunzatoare calificării în care ucenicul se formează. Această pregătire este finalizată cu un certificat de calificare profesională a adulţilor, pentru acest lucru existând posibilitatea de a încheia un contract de prestări servicii de formare profesională cu un furnizor autorizat.
De asemenea, sunt suplimentate şi obligaţiile ucenicului care trebuie să îşi desfăşoare activitatea în conformitate cu programul de formare şi să participe la examenul de absolvire la terminarea stagiilor de pregătire.
Poate încheia contract de ucenicie persoana care îndeplineşte cumulativ o serie de condiţii, şi anume a împlinit vârsta de 16 ani, este în căutarea unui loc de muncă, nu are calificare pentru ocupaţia în care se organizează ucenicia la locul de muncă şi îndeplineşte condiţiile de acces la formare profesională prin ucenicie la locul de muncă.
Durata contractului de ucenicie se stabileşte în funcţie de nivelul de calificare pentru care urmează sa se pregatească ucenicul şi variază între 12 şi 36 luni. Durata minimă de muncă este de 8 ore pe zi şi 40 ore pe săptămână, iar în cazul tinerilor cu vârsta de până la 18 ani, durata timpului de muncă este de 6 ore pe zi şi 30 ore pe săptămână.
“Angajatorul care încheie un contract de ucenicie la locul de muncă poate primi lunar, la cerere, din bugetul asigurărilor pentru şomaj, pe perioada derulării contractului de ucenicie, pentru acel ucenic, o sumă egală cu 60% din valoarea Indicatorului Social de Referinţă al asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă în vigoare prevăzut de Legea 76/2002, în valoare de 300 lei pe lună”, menţionează directorul executiv al AJOFM BN.
Citiţi şi:
- AJOFM Bistriţa – Năsăud îi ajută pe ajută angajatori să pregătească ucenici
- AJOFM BN: Vezi ce modificări au fost aduse Legii uceniciei!
- AJOFM BN. Subvenţie de 2250 lei/lună pentru fiecare contract de ucenicie sau de stagiu încheiat de angajatori!
- Subvenţie lunară de 300 lei pentru fiecare ucenic angajat
- Firmele care angajează ucenici primesc subvenţii de la stat
Adaugă comentariu nou