AJOFM BN: Angajatorii, stimulaţi cu 2250 lei să încadreze şomeri şi absolvenţi, dar mulţi plătesc doar salariul minim!

Directorul executiv al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bistriţa-Năsăud, Otilia Râpan, a prezentat, în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural, măsurile adresate angajatorilor. Aceasta a precizat că, actualmente, la nivelul judeţului sunt 1438 persoane care beneficiază de indemnizaţia de şomaj, însă piaţa muncii este într-o continuă dinamică.

Subvenţionarea locurilor de muncă pentru  absolvenţi de învăţământ şi tineri NEETs, şomeri în vârstă de peste 45 de ani sau şomeri care sunt unici susţinători ai familiilor monoparentale,  şomeri de lungă durată, şomeri care în termen de 5 ani de la data angajării îndeplinesc, conform legii, condiţiile pentru a solicita pensia şi persoane cu handicap  reprezintă un sprijin pentru angajatori, însă, remarca directorul executiv al AJOFM BN, ar trebui ca şi aceştia să mai contribuie „cu ceva” la salariu.

Potrivit legii, angajatorii care angajează pe durată nedeterminată şomeri în vârstă de peste 45 de ani sau unici susţinători ai   familiilor monoparentale, şomeri de lungă durată primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare şomer încadrat, o sumă în cuantum de 2.250 lei.

Angajatorii care angajează pe durată nedeterminată şomeri care în termen de 5 ani de la data angajării, îndeplinesc, conform legii, condiţiile pentru a solicita pensia, primesc lunar, pe  perioada angajării, până la data îndeplinirii condiţiilor respective  pentru fiecare şomer încadrat, o sumă în cuantum de 2.250 lei.

“În anul 2018 pentru aceste  măsuri au fost subvenţionate un număr de 541 persoane, valoarea totală a subvenţiilor acordate este de 4.009.347 lei”, a declarat Otilia Râpan.

În ceea ce priveşte stimularea ocupării absolvenţilor, în acest an pentru aceste măsuri s-au încheiat convenţii pentru un număr de 132 persoane, în valoare totală de  917.613 lei.

Angajatorii care încheie un contract de ucenicie beneficiază, la cerere, pe perioada derulării acestuia, de 2.250 lei/lună. Contractul de ucenicie este într între 1 an şi 3 ani. În anul 2018 pentru aceste măsuri au fost încheiate convenţii în valoare de 290.213 lei

Angajatorii care încadrează în muncă elevi şi studenţi pe perioada vacanţei  primesc un stimulent financiar egal cu 50% din valoarea indicatorului social de referinţă(500 lei). În anul 2018,  prin această măsură au fost angajate un număr de 401 elevi şi studenţi, valoarea totala a subvenţiei acordată fiind de 103.150 lei.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5