Albumul artelor

Sub genericul „O singură viaţă”, la Editura Charmides, fondată de Gavril Ţărmure, a apărut albumul dedicat împlinirii a 25 ani a Uniunii Artiştilor Plastici Bistriţa. Apărut în condiţii grafice deosebite, cu sprijinul Consiliului Judeţean şi a Centrului Judeţean pentru Cultură, volumul, a cărui concept editorial îi aparţine criticului de artă Oliv Mircea, debutează cu cuvântul preşedintelui Consiliului Judeţean – Emil Radu Moldovan care spune: „Filiala UAP din Bistriţa este reprezentativă la cel mai înalt nivel naţional pentru că gruparea artistică de aici s-a înfiinţat pe criterii de profesionalism, existenţă estetică şi performanţă în faţa mediilor critice sau de receptare publică, criterii păstrate pe toată perioada fiinţării până astăzi”. De la regretatul Grigore Bradea, la Miron Duca, Octavian Stoia, Vasile Tolan, Adina Mocanu, Marcel Lupşe, Aurel Marian, Vioara Dinu, Mariana Moldovan, Maxim Dumitraş, Retegan Macedon, Alexandru Gavrilaş, Cristian Târnovan, la mai tinerii creatori din zilele noastre, cu toţii surprinşi cu lucrările lor în imagini apărute în condiţii de calitate, găsim un drum al artelor care aşază Bistriţa la loc de cinste, atât în plan naţional, cât şi internaţional, Mircea Oliv fiind curatorul, de-a lungul timpului, a unor expoziţii extraordinare şi în străinătate.
Deschiderea galeriilor Arcade 24 s-a făcut în martie 1988, în prezenţa unor personalităţi marcante ale culturii naţionale, amintind aici pe Andrei Pleşu sau N. Steinhardt. De atunci, de-a lungul celor 25 ani, aici expunând toţi marii creatori plastici ai ţării şi nu numai.
Albumul este ca o carte de vizită a creaţiei de pe meleagurile bistriţene care, iată, de 25 ani, are o instituţie a bunului gust, după cum declara la inaugurare Andrei Pleşu. Artiştilor le dorim mulţi ani cu putere de muncă şi cu inspiraţie, spre bucuria sufletelor care iubesc arta.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5