ALCOOLUL ȘI TESTUL AUDIT

Mirela Parker , Compartiment Promovarea Sănătății al DSP BN

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) și Alianța pentru Lupta Împotriva Alcoolismului și Toxicomaniilor (ALIAT) au organizat în data de 5 iunie 2019, Ziua Națională a Testării Consumului Personal de Alcool. În cadrul acestui eveniment național, cât mai mulți români au fost încurajați să vină în centrele de testare organizate în țară, centre unde și-au putut evalua nivelul de consum de alcool prin efectuarea testului AUDIT. La nivelul județului nostru au fost organizate prin intermediul DSP-BN patru centre: Dumitrița - Primaria Dumitrița, Bistrița - Spitalul Județean de Urgență Bistrița (Ambulatoriul Integrat - Policlinică) și Policlinica Nouă Sanovil, Lechința - Primaria Lechinta, Beclean - Ambulatoriul Spitalului orășenesc.
Testul AUDIT este un instrument științific de evaluare a consumului personal de alcool dezvoltat și validat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), aplicat deja în peste 190 de țări, cel mai de încredere instrument pentru diagnosticarea în fază timpurie a unui consum de alcool la risc. În doar 5 minute, o persoană poate să își evalueze singură consumul de alcool, răspunzând la cele 10 întrebări ate testului. Cei care află că au un consum riscant vor putea astfel să evite problemele de sănătate viitoare asociate consumului dăunător de alcool, prin îndrumarea necesară. În toate centrele aplicarea chestionarelor AUDIT s-a făcut în mod confidențial de către personal instruit în acest scop (medici, asistenți medicali, psihologi, sociologi, asistenți medicali comunitari). Datele colectate și analizate au fost trimise la sediul central în București iar analiza lor v-a ajuta specialiștii ALIAT și INSP să înțeleagă mai bine la nivel național fenomenul consumului problematic de alcool și să dezvolte pe viitor programe de prevenire eficiente. Întîlnirile din cadrul centrelor au fost începutul unui campanii de informare și prevenire a consumului riscant de alcool.
Acum, după ce s-a încheiat colectarea Testelor Audit din toată țara, pe scurt se poate spune că, peste 14.000 de romani au completat chestionarul AUDIT, în cele aproape 250 de centre deschise în peste 100 de localități din toate județele țării, în cadrul unui amplu eveniment național, reflectat în aproape 300 de articole în presă. Aceast[ reușită nu ar fi fost posibilă fără implicarea celor aproximativ 550 de specialisti si voluntari. Platforma AUDIT www.ziuaaudit.ro

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5