Românii, extrem de permisivi cu alcoolul
Raportul dat publicității de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, prezintă un top al ţărilor cu cel mai mare consum de alcool pe cap de locuitori. Pentru a realiza acest clasament, OMS a inclus în raport date provenind de la 194 de ţări.
Belarus ocupă primul loc la nivel modial atunci când vine vorba de consumul de alcool pe cap de locuitor. Raportul Organizaţiei Mondial a Sănătăţii dat publicităţii recent, arată că în această ţară consumul de alcool pe cap de locuitor este de 17,5 litri de alcool pur. Datele mai arată că România ocupă al cincilea loc în topul ţărilor cu cel mai mare consum de alcool pur pe cap de locuitor. Potrivit OMS, un român bea 14,4 litri de alcool pur pe an.
Acest raport are drept scot atragerea atenţiei asupra consumului excesiv de acool, acesta fiind responsabil numai în 2012 de decesul a 3,3 milioane de persoane.Alcoolul crează dependenţă şi este responsabil de dezvoltarea a peste 200 de afecţiuni, printre care se numără boli de ficat – precum ciroza dar şi cancer. În plus, persoanele care obişnuiesc să bea alcool sunt expuse riscului de a dezvolta tuberculoză şi pneumonie.
Datele mai arată că Europa este continentul cu cei mai mari consumatori de băuturi alcoolice. Astfel, după Belarus, Republica Moldova ocupă locul doi în topul ţărilor cu cei mai mari băutori de alcool, având în vedere că moldovenii beau anual 16,8 litri de alcool pur.
Pe locul trei se află Lituania – 15.4 litri de alcool pur pe an, urmată de Rusia – 15,1 litri de alcool pur, România – 14,4 litri de alcool pur, Ucraina – 13,9 litri de alcool pur pe an, Andora – 13,8 litri de alcool pur, Ungaria – 13,3 litri de alcool pur, Republica Cehă şi Slovacia – 13 litri de alcool pur şi Portugalia – 12,9 litri de alcool pur.
Datele raportului OMS mai arată că Australia şi Canada au şi ele un consum ridicat de alcool. În aceste ţări se bea anual 12,2 litri de alcool pur, respectiv 10,2 litri de alcool pur.
În SUA se bea 9,2 litri de alcool pur. Africa şi Ţările din orientul Mijlociu au cel mai mic consum de alcool. În aceste ţări media consumului de alcool este de 2,5 litri de alcool, dar sunt şi ţări unde o persoană bea sub un litru de alcool pur pe an.
Africa şi Ţările din Orientul Mijlociu au cel mai mic consum de alcool. În aceste ţări media consumului de alcool este de 2,5 litri de alcool, dar sunt şi ţări unde o persoană bea sub un litru de alcool pur pe an.
Reamintim în acest context că, alcoolul încetinește funcționalitatea sistemului nervos central și blochează o parte din mesajele care ar trebui să ajungă la creier alterand astfel percepțiile, emoțiile, mișcarea, vederea și auzul persoanei. În cantități moderate alocoolul poate ajuta persoana sa fie mai relaxată și mai puțin anxioasă. În cantități mai mari, alcoolul provoacă modificări majore la nivelul creierului rezultand intoxicația. Pesoanele care au abuzat de alcool își vor pierde concentrarea, abilitatea de a se exprima coerent sau de a-și menține echilibrul, vor fi dezorientați și confuzi. În funcție de persoană, intoxicația poate face consumatorul extrem de prietenos și vorbăreț sau foarte agresiv și nervos. Viteza de reacție este diminuată dramatic, motiv pentru care este interzisă conducerea autovehicule-lor după consumarea de băuturi alcoolice.
Când sunt consumate cantități foarte mari de alcool într-o perioadă de timp scurtă poate rezulta intoxicatia cu alcool. Intoxicatia cu alcool este exact ceea ce spune și denumirea sa: corpul devine intoxicat cu o cantitate mult prea mare de alcool. Voma violenta este unul din primele semne ale intoxicarii cu alcool; somnolența extremă, inconștiența, dificultăți în respirație, glicemie extrem de scazută, palpitații și chiar decesul sunt rezultate ale intoxicării cu alcool.
Citiţi şi:
- Mirela Parker: Ce se întâmplă când bem alcool?
- Ţigara anulează efectul pozitiv al alcoolului
- Pe 5 iunie, locuitorii județului Bistrița –Năsăud sunt așteptați să afle ce înseamnă “prea mult”, la Ziua Națională a Testării Consumului Personal de Alcool
- Luna naţională a informării despre efectele consumului de alcool
- DSP BN: Luna iunie, luna naţională a informării despre efectele consumului de alcool
Adaugă comentariu nou