Alegerea firmei de contabilitate, o sarcina care implica responsabilitate

Demararea unei afaceri poate constitui un lucru complicat din perspectiva persoanelor care nu au experienta. Motivul este unul usor de intuit. In primul rand, exista o bogata lista cu prioritati pe care trebuie sa le bifezi inainte de a iti asuma titulatura de "antreprenor". O astfel de prioritate este reprezentata chiar de alegerea firmei de contabilitate,  in detrimentul unui contabil profesionist care nu isi va asuma aceleasi responsabilitati precum o societate cu acte in regula.

Iar daca esti de parere ca poti lasa deoparte aceasta alegere, focusandu-te pe alte aspecte care primeaza, atunci ar trebui sa stii ca serviciile unui contabil iti sunt utile inca de la bun inceput. Cum? Prin intermediul sfaturilor pe care ti le poate oferi in momentul in care trebuie sa alegi forma judiciara a firmei tale. Optiunile sunt multiple, cele mai cunoscute forme fiind PFA, SRL, SRL-D, SA. Insa, contabilul iti poate sugera cea mai buna varianta pentru obiectul afacerii tale, in functie de codurile CAEN pe care vrei sa le incluzi, in functie de TVA-ul pe care esti gata sa il platesti statului si asa mai departe.

Abia mai apoi intervin celelalte necesitati pe care le poate avea un antreprenor aflat la inceput de drum, un exemplu fiind expertiza contabila. Conform legii, ea trebuie sa fie infaptuita de catre o persoana autorizata din punct de vedere legal, rolul sau fiind acela de a cerceta informatiile si documentele legate de contabilitate pentru un scop civil, penal sau comercial. Asa cum poti vedea, avansand in discutie ne dam seama de importanta pe care o are firma de contabilitate aleasa, echipa din spatele acesteia fiind responsabila cu interesele companiei tale. Tocmai din aceasta cauza, exista cateva aspecte la care trebuie sa fii foarte atent in procesul de selectie.

Experienta. O trasatura cruciala pentru o firma de contabilitate, mai ales daca domeniul in care iti desfasori activitatea implica norme fiscale specifice. Nu iti poti lasa actele, facturile si restul documentelor pe mana unor persoane care nu au experienta necesara in domeniu pentru ca iti pui in pericol integritatea si succesul din postura de antreprenor. In plus, direct proportional cu experienta firmei , ai siguranta unor software-uri performante de contabilitate, dar si avantajul unei locatii centrale unde poti sa ajungi cu usurinta.

Reputatia excelenta. Reputatia este usor de verificat, fiind suficient sa te interesezi pe formurile de profil pentru a afla opinia fostilor clienti. De asemenea, esti in postura avantajata de a solicita un portofoliu de clienti, in masura in care il consideri util pentru a iti face o parere asupra dificultatii colaborarilor pe care firma de contabilitate le-a dus la bun sfarsit. Nu in ultimul rand, pentru a realiza o selectie cat mai rapida ai la indemana sfatul prietenilor tai care lucreaza in domeniul business. O afacere nu este sustenabila fara un expert contabil, iar daca poti apela la firma de care cunostinta ta s-a declarat multumita, atunci nu trebuie sa mai continui cercetarile.

Locatia. Chiar daca in societatea actuala discutiile pot avea loc si in mediul virtual, multe persoane inca opteaza pentru intalnirile clasice. Desi o colaborare online ofera avantaje din perspectiva timpului, discutiile "fata in fata" ofera o anumita certitudine ambelor parti angrenate in proiect. Pentru a nu intampina probleme din acest punct de vedere iti recomandam sa alegi o firma de contabilitate care isi desfasoara activitatea intr-o locatie centrala, pentru a ajunge usor la destinatie cu ajutorul oricarui mijloc de transport. Un aspect foarte important, mai ales ca exista intalniri spontane, in contextul unor probleme sau nelamuriri financiare aparute pe parcursul unei luni de activitate.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5