Alexandru Grecu din nou pe podium la chitară clasicăm, în Austria

Recent s-a încheiat în Austria, localitatea Rust, Festivalul internaţional de Chitară Clasică „Alirio Diaz”, considerat unul dintre cele mai importante festivaluri de chitară din Europa (14-18 aprilie 2019). Competiţia a avut 2 secţiuni: Alirio Diaz "Youth" (tineri) cu 3 categorii de vârstă  - grupa I (pana la 12), grupa II ( 12-14 ani), grupa III (15 -17 ani). A doua secţiune - Alirio Diaz "Adult" - fără limită de vârstă -  a fost susţinută în 2 runde, prima fiind eliminatorie.

Alexandru Grecu, singurul român participant la această grupă a avut de concurat  cu 24 de concurenţi (total 25)  din 17 ţări, şi anume Germania, China,  Rusia, Austria, Japonia, Italia,  Mexic,  Coreea, Argentina, Tailanda, Polonia, Cehia, Ungaria, Ucraina, Croaţia, Serbia şi România. A reuşit să treacă de prima rundă fiind declarat finalist împreună cu încă 7 chitarişti. În runda a doua, în  finală, Alexandru a reuşit  să obţină premiul 3, un rezultat excepţional, fiind prima oară când participă peste hotare la categoria fără limită de vârstă în care s-a luptat cu studenţi de conservator şi profesori de chitara clasică din toata lumea. Cei 8 finalişti au fost din Argentina, Italia, Croaţia, România, China şi Polonia. Câştigatorul locului 1 a fost argentinianul Agustin Nazzaretta, profesor de chitară în localitatea Basel (Elveţia). Alexandru Grecu a avut parte în prima rundă şi de cel mai numeros juriu. Cei 16 juraţi care au dat puncte celor 25 de concurenţi au fost din Austria, Venezuela, SUA, China, Japonia, Spania, Rusia, Polonia, Grecia, Slovenia şi Romania. Din România, în juriu a fost asist. univ. dr. Beke Istvan Ferenc de la Academia de Muzica „Gheorghe Dima” din Cluj- Napoca, director şi organizator al Festivalului Internaţional de Chitară "Harmonia Cordis" din Târgu Mureş.

    Juriul rundei finale l-a avut ca preşedinte pe un „monstru sacru” al chitarei clasice  - Oscar Ghiglia din Italia de 81 de ani (fost student al regretatului maestru  Andres Segovia )  - care a luat  decizia în premieră ca această finală să nu fie evaluată cu punctaj, ci prin vot, comisia ajungând după o discuţie intensă la clasarea celor 8 finalişti. Festivalul a cuprins şi concerte în fiecare seară, expoziţie de chitare şi cursuri de măiestrie, Alexandru participand la 2 masterclass-uri cu Giulia Ballare din Italia şi Mateusz Kowalski din Polonia. Acest premiu vine în urma rezultatelor foarte bune din ultimul timp, locul 1 şi castigatorul ediţiei (fără limită de vârstă) „Eduard Pamfil” International Guitar Festival şi locul 2 la Stuttgart (Germania- martie 2019) "Rago International Guitar.

Alexandru Grecu este elev în clasa a  XI-a la Liceul de Muzică „Tudor Jarda” din Bistriţa şi este pregătit de profesorul Valentin Pop.

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5