Alexandru Grecu şi chitara lui, pe podium la Transilvania International Guitar Festival

În perioada 5-10 august 2014 a avut loc, la Cluj-Napoca, Festivalul Internaţional de chitară clasică Transilvania International Guitar Festival. Festivalul, aflat la cea de a XXII ediţie, s-a desfăşurat pe 5 mari componente: Concursul de chitara solo, structurat pe 5 categorii de vârstă ( very young până la 9 ani, categoria I: 9 - 11 ani, categoria a II –a: 12 -14 ani, categoria a III-a: 15-18 ani şi categoria a IV-a: fără limită de vârstă), Muzică de cameră, structurată pe două categorii de vârstă, Expoziţie de instrumente a lutierului român Andrei Oprişan şi a fabricii de instrumente Hora din Reghin, Cursuri de măiestrie, precum şi Concerte.
Au concurat peste 70 de chitarişti din ţară şi străinătate.
Anul acesta Festivalul a avut doi invitaţi de seamă, pe Costas Cotsiolis din Grecia, maestru al chitarei de renume mondial, şi Anton Baranov din Rusia, câştigător al celui mai prestigios concurs de chitară clasică din lume - Guitar Foundation of America (GFA) Competition 2013.
Anul acesta, ca o premieră, s-a alocat o seară de concerte tinerilor laureaţi ai concursurilor interne şi internaţionale. Datorita rezultatelor deosebite obţinute în ultimul an - Premiul II la Guitar Art Festival Belgrad, Premiul II la Enrico Mercatali International Guitar Festival Gorizia Italia, Premiul III la Carpathian Regiona Youth Intern ational Guitar Competition Budapesta, Premiul I la Alirio Diaz International Guitar Competition Rust Austria, Premiul I Sinaia International Guitar Festival, tânărul chitarist bistriţean Alexandru Grecu a fost invitat să susţină un micro recital. De altfel, acesta a concurat la două categorii de vârstă (categoria a II-a şi a III-a ) obţinând Premiul I la categoria a II-a şi Premiul III la categoria a III-a, concurând cu chitarişti de 15 - 18 ani.
Alexandru este elev la Liceul de Muzică „Tudor Jarda” Bistriţa şi studiază chitara cu prof. Valentin Pop. Dacă anul trecut Alexandru îl avea în juriu pe Costas Cotsiolis la Belgrad, anul acesta a fost foarte bucuros de ocazia de a lucra cu acesta la cursurile de măiestrie.
În cadrul categoriei I a concurat şi Biriş Kertesz Karin Vanessa obţinâd locul al IV-lea şi distincţia Honorable Mention.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5