TALENT ARTISTIC

ANAMARIA BODEA, pictoriţa ce a aşezat în culori de nostalgie Ţinutul Năsăudean

Cercul Astra oraș Năsăud, în colaborare cu Muzeul Grăniceresc, director Lucian Vaida, a organizat vernisarea expoziției de pictură intitulată “Nostalgii” a pictoriţei Anamaria Bodea – astristă, în prezent cu domiciliul în Germania.

            În organizarea evenimentului, persoanele de serviciu de la Muzeu, foarte riguroase și competente -  Carmen Rontea, Rodica Pop și Florin Prădan -  au avut grijă să se respecte restricțiile generate de pandemie: număr restrâns de participanți, păstrarea distanței, purtarea măștilor, asigurarea dezinfecției și luarea temperaturii.

            La eveniment au participat un număr de 15 astriști, cunoscuți în activitățile cultural-literare și artistice: Mircea Daroși, Floarea Pleș, Romulus Berceni, familia Gavril și Ana Vaida, familia “pictorului verde” Nechita și Maria Bumbu, Deac Maria,  Ioan Boțan, Olga Lucuța, Viorica Ghioc, Floarea Sermeșan, Leon Catarig și protagonista evenimentului, pictor Anamaria Bodea cu soțul.

           Floarea Pleș, președinta Cercului Astra oraș Năsăud, ca moderator al evenimentului, a prezentat pe scurt biografia doamnei Anamaria Bodea- pictor, concluzionând cu impresii personale despre lucrările de artă expuse.

            S-a reținut faptul că pictorița este de loc din Nimigea, este căsătorită și are un singur copil, o fetiță de 16 ani. Anamaria Bodea este plecată din țară de 20 de ani, în Spania a stat 15 ani, apoi în Germania 5 ani unde locuiește și în prezent.

            În viața activă (lucrează), își pune fel și chip de întrebări, la care se luptă să găsească răspunsuri, să-și potolească dorul de casă și de meleagurile năsăudene, găsind diferite moduri de manifestări, printre care și manifestări artistice, prin pictură, prin arta culorilor, găsindu-și împlinirea prin realizările sale-tablourile pictate.

            Este o fire modestă, cu mult bun simț, cu privire blajină și întrebătoare, așteptând parcă părerile celor care îi privesc picturile.

            Părere deosebit de bună a avut doamna Pleș Floarea, care constată un progres în ceea ce privește perfecțiunea în arta creației, de la debutul în anul 2019.

            Lucrările expuse sunt variate – portrete, peisaje diferite încărcate de frumusețea naturii: păduri, ape, flori, apoi carul cu fân tras de boi, sentiment al trecerii vremii (pe cale de dispariție), fântâna țărănească, așezământul unei localități situate între dealuri, văzută din depărtare cu un ansamblu de case de locuit, biserică, etc., toate evidențiază meleagurile satului românesc și al ținutului năsăudean, căruia pictorița îi duce dorul.

            Apoi, scriitorii Mircea Daroși, Romulus Berceni și Ioan Boțan, prin pledoariile lor, în cuvinte extrem de frumoase și încurajatoare, cu o analiză amănunțită a unor creații expuse, au apreciat munca pictoriței, socotind-o pe Anamaria Bodea un om talentat, care trebuie să continue să picteze.

            Lucrările îi sunt frumoase, au valoare, se simte în ele spiritul patriotic și dragul de locurile natale.

            Domniile lor, au văzut în picturile expuse, lumina sufletului Aneimaria, existent în frumusețea anotimpurilor, care în mod imaginar, bine gândit, le-a imprimat cu penelul pe pânza tablourilor. Este un început bun al pictorului amator Anamaria Bodea, un om tânăr, plăcut fizic și frumos sufletește, are talent care trebuie să-l fructifice, trebuie popularizat, ceea ce se întâmplă astăzi grație Astrei oraș Năsăud, fiind convinși că, cu timpul, va ajunge un pictor cunoscut.

             Precizare: Expoziția a fost deschisă cu data de 18 august 2020, iar până la vernisarea propriu-zisă, din 27 august 2020, a fost vizitată treptat, individual, de către alți astriști, oameni de cultură ca de exemplu: profesor Lucian Bichigean și Ioan Radu Nistor- pictori, Lucian Vaida – directorul Muzeului, prof. dr. Gheorghe Pleș, prof. Ioan Seni – președinte de onoare a Despărțământului Astra Năsăud, Vlașin Niculina și Iolanda Bodea, etc.

            Spre finalul întâlnirii, pictorul Anamaria Bodea, cu emoții și finețe în discurs mulțumește celor prezenți, mulțumește doamnei Floarea Pleș și Muzeului Grăniceresc pentru organizare și nu în ultimul rând mulțumește vorbitorilor care i-au apreciat lucrările, pentru a căror realizare a depus mult suflet în dorința ca picturile să fie cât mai frumoase, să placă celor ce le privesc.

            Mulțumește pentru recomandările făcute, iar viitoarea expoziție o să fie mai reușită și mai frumoasă.

            În încheiere, doamna Floarea Pleș mulțumește astriștilor pentru prezență, dovadă că ne-a fost dor să ne întâlnim în cadrul activităților astriste, cu speranță în mai bine – să fim sănătoși!

            O felicită pe Anamaria Bodea – artist plastic, care promite ascensiune în domeniul artelor plastice – pictură, îi dorește succes, iar la anul, să ne facă o nouă surpriză.

            Evenimentul se încheie cu o frumoasă socializare, pe terasa Muzeului, în aer liber, la o cafea și răcoritoare oferite cu amabilitate de doamna Carmen Rontea.

               Floarea Pleș

Președinta Cercului Astra oraș Năsăud

 

Comentarii

01/09/20 11:31
Leustean

Felicitări!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5