Muzeul Grăniceresc Năsăud, gazdă a unor evenimente surpriză – unicat!

Floarea Pleș

          Muzeul Grăniceresc în ultimii ani și-a câștigat rolul și reputația de  promotor  al culturii și valorilor Ținutului Năsăudean, grație muncii și interesului făcut de directorul muzeului – dr. Lucian Vaida cu întreg personalul.

          Numai în acest an s-au desfășurat și se desfășoară în continuare o mulțime de activități, pe diferite teme, toate însă dedicate Centenarului Marii Uniri, în reușita cărora organizatorii (creatorii) depun mare efort, și toată priceperea și talentul lor.

          În afara activităților obișnuite: Simpozioane, conferințe, lansări de carte urmate de programe artistice etc., expozițiile sunt extrem de atrăgătoare.

          Exponatele observate cu ochiul liber îți creează o stare de bine, o stare de liniște și frumusețe spirituală și chiar o stare de uimire determinată de ingeniozitatea ilustrată  prin lucrările de artă create de artiștii plastici folosind o paletă largă de idei.

          Analizate apoi în profunzime, sub prisma valorii și gustului, reflectă simțul artistic determinat de talentul, de înclinațiile, de plăcerile (hoby) artistului, aducându-le prin creație în viața reală, în lumea poveștii din care provine, cu frumusețea lor umană, frumusețea naturii și a tot ceea ce ne înconjoară.

          Astfel, muzeul a oferit vizionarea unor expoziții surpriză, în a căror creații se îmbină frumosul cu utilul, adresându-se tuturor categoriilor de oameni indiferent de vârstă și care au stârnit mare interes.

  • Așa de exemplu vernisarea expoziției – OCOLUL PĂMÂNTULUI ÎN 80 + ȘAHURI, inițiator prof. Emil Sitaru – Cluj-Napoca, sub auspiciile Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud și Academia de Șah – SITAS, eveniment de mare succes. Expoziția a fost deschisă timp de o lună de zile, vizitată zilnic de zeci și sute de elevi din școlile năsăudene și din alte localități , precum și de un număr mare de oameni, care iubesc șahul – sportul minții!
  • Recent, a avut loc vernisarea expoziției de EVANTAE – pictate, sub genericul „PETALE FLORALE”, o expoziție unicat, creator artistul plastic Angela Găurean, o expoziție extraordinar de frumoasă și interesantă, care va fi deschisă publicului pe perioada lunilor iunie și iulie 2018.

        La intrarea în Sala de expoziție a muzeului vizitatorii s-au blocat, exclamând cuvântul  - AU!

        Picturi înălțătoare, simbolizând parcă zborul păsărilor călătoare și a fluturilor în sute de culori, spre cer, spre Divinitate, căutând liniștea, armonia, eleganța, acordurile muzicii fine și iubirea.

          Publicul participant a fost numeros, printre care mulți artiști, oameni iubitori de frumos.

          Au fost expuse un număr de 86 de evantaie, fixate în mod ordonat pe panouri după gustul creatoarei, pe categorii, în raport cu frumusețea imaginilor, a modelelor, a frumuseții culorilor, sugerând parcă și posibila lor întrebuințare: peisaje, flori, picturi religioase, pana de păun și alte însemne tradiționale Zonei Năsăudului, figuri din lumea necuvântătoarelor (animăluțe), alte modele sobre unde se remarcă și talentul său de desenator și colorist.

          Concomitent, a expus și câteva tablouri din tezaurul personal, fiind cunoscută ca un pictor valoros în a cărei operă cuvintele sunt exprimate în imagini și culori.

          Vernisajul a fost deschis de domnul director al Muzeului Lucian Vaida, surprins și domnia sa, de lucrările artistice expuse, adresându-i cuvinte de felicitare și succes.

          Prezentarea expoziției a fost făcută de profesorul Lucian Bichigean – artist plastic, membru în Uniunea Artiștilor, care a făcut o incursiune în cultura artei plastice și artizanat, apreciind talentul și imaginația pictoriței Angela Găurean, care a reușit prin lucrările sale, să îmbine frumosul cu utilul, făcând aluzie la folosirea evantaielor în asigurarea unei stări confortabile când căldura e sufocantă.

          S-au alăturat discuțiilor prof. Romulus Berceni, ec. Floarea Pleș și prof. Mircea Daroși care au mărturisit că este pentru prima dată când participă la o astfel de expoziție.

          O expoziție interesantă, foarte reușită!Pasiunea și dăruirea artistei este evidentă, reușind ca prin lucrările expuse, să încânte sufletele și privirile celor prezenți, să te ducă în lumea bună a eleganței, armoniei și civilizației în lumea muzicii bune și a dansului clasic. Merită toate felicitările.

          Angela Găurean este un pictor cunoscut în Zona Năsăudului și nu numai. Picturile ei au fost expuse și cu alte ocazii, și în cadrul activităților astriste, fiind membră a Cercului Astra Năsăud, în cadrul căruia îi este apreciată modestia și talentul în actul de cultură-artă: pictură și artizanat.

          La încheierea discuțiilor, Despărțământul Asociațiunii Astra Năsăud președ. prof. Ioan Seni, prin d-na ec. Floarea Pleș – președ. Cercului Astra oraș Năsăud, acordă d-nei ANGELA GĂUREAN – DIPLOMĂ DE MERIT ȘI PREȚUIRE, pentru organizarea expoziției personale de pictură și artizanat în cadrul Programului Asociațiunii Astra – dedicat Centenarului Marii Uniri.

          În încheiere, pictorița Angela Găurean mulțumește pentru participare și pentru aprecierile făcute, spunând printre altele:

          „Prin expoziția de astăzi, am oferit o altă lumină emoțiilor mele de până acum. Am vrut să mă adresez tuturor categoriilor de oameni în speranța de a transmite un mesaj vizual important, de a le stârni interesul pentru artă și creație atât celor mici cât și celor mari, în contextul în care pictura pe un tablou are utilitate spirituală, pictura pe evantaie este polivalentă, îmbină frumosul cu utilul”.Evenimentuls-a încheiat cu socializarea participanților, servind un pahar de vin și o cafea.

         

                                                                                             

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5