RODICA FERCANA – poet, și „Florile de mai” ale Astrei Năsăud

Floarea Pleș

          FLORILE, sunt darul lui Dumnezeu, care înfrumusețează natura, înfrumusețează sufletele oamenilor, sunt un balsam liniștitor de iubire, prietenie, inspirație și dragul de viață încununat cu multe trăiri duhovnicești, toate surprinse în creațiile pictorilor, poeților, scriitorilor, așezându-le în arta acordurilor muzicale în care vibrează sensibilitatea umană.

          Inspirați din aceste frumuseți (realități), Cercul Asociațiunii Astra oraș Năsăud – președ. Floarea Pleș și Muzeul Grăniceresc – dir. Lucian Vaida, în ziua de 18 mai 2018 realizează cea dea VII-a ediție „Flori de mai astriste năsăudene” sub auspiciile Primăriei și a Consiliului Local, fiind și zilele orașului, onorându-ne cu prezența viceprimarul Dorin Vlașin și insp. Dana Cosma-Someșan.

          În program, o activitate frumoasă, plină de surprize și multe mulțumiri, ca de exemplu:

  • VERNISAJUL Expoziției de Pictură intitulat „Flori de mai”, pictor Viorica Rodica Bălan, membră a Uniunii Artiștilor Plastici din Iași, care prin grija prof.dr.univ. Alisa Donose Pisică – cercetător științific, expune peste 20 de tablouri, donate apoi în totalitate Muzeului Grăniceresc din Năsăud.

          În creație, pictorița, care nu mai este în viață, scoate în evidență frumusețea naturii prin peisaje dominate de flori, care prin strălucirea lor cheamă iubirea, învăluie sufletul, sunt un balsam liniștitor pe drumul vieții.

  • A urmat apoi – LANSARE DE CARTE: „Din drag de neam și glie” și „Două Povestiri”, autor Rodica Fercana.

 O lansare norocoasă, într-un cadru atât de special că nici nu se putea mai bine, mai potrivit și mai frumos, în ași pune autoarea în valoare talentul, spontaneitate în gândire (creație), în exprimare și dorința de  afirmare.

Evenimentul s-a desfășurat în prezența unui numeros public: reprezentanți a Ligii Scriitorilor Filiala Năsăud, astriști din Dej în frunte cu președ. Despărțământului Astra ec. dr. Radu Gavrilă, din Bistrița, Nepos, Rodna, Salva, Ilve și Năsăud și alți iubitori de cultură.

 Analizând în ansamblu opera poetei Rodica Fercana, apare în viața cultural scriitorească cu 9 Titluri de cărți – poezie și una de proză scurtă, toate frumoase, pline de dragoste pentru oameni și natură, multă iubire a locurilor de origine – Telciu și împrejurimi, dragoste de neam și țară și Limbă românească cu simțăminte profund patriotice, adunate parcă într-un buchet de flori, ca dar a Lui Dumnezeu.

          Rodica Fercana este poeta care prin poezie își trăiește viața cu farmecul copilăriei, traversând timpul cu imaginație bogată în nuanțarea prezentărilor stărilor sufletești cu inteligența unui intelectual talentat, dovedind vocație, sensibilitate, frumusețe sufletească, poeziile devenind atrăgătoare, plăcute și apreciate.

          În volumul  - DIN DRAG DE NEAM ȘI GLIE, titlu ce definește esența spirituală a poporului nostru în expresie pur românească, editată în 2017 la Editura Ecou Transilvan Cluj-Napoca, cu 154 pagini, cuprinde 5 capitole în care este cinstită în versuri istoria neamului românesc: iubirea față de trecut, cinstirea eroilor țării, dragostea și respectul pentru înaintașii noștri, dragostea față de neam și credința lui, iubirea neasemuitelor plaiuri natale, scrie despre familie, părinți, frați, rude apropiate, despre școală, toate îmbrăcate în haina patriotismului curat și sincer.

          Este suficient să exemplific titlurile capitolelor și a câtorva versuri din cuprinsul unor poeme din care se desprinde capacitatea de creație a autoarei care este diferită, de la caz la caz, creând un limbaj liric original, folosind puține figuri de stil, realizând în final frumusețea poemelor, având ca nucleu printre altele și trăirile personale.

          Capitolul 1 – CÂNTUL GLIEI, poemul „Eu și glia străbună”: Picioarele-mi s-au prins în rădăcini, înfipte adânc în dacica glie/...

          Capitolul 2 – POEME PENTRU ȚARA NĂSĂUDULUI, poemul „Odă Telcenilor”:Telcenii mei din satul vatră / din Bichigi, din Telcișor, ori de pe Fiad / Uniți în trudă și în soartă / ... „Poem Năsăudean”  : Dangăte de clopot se aud / De la noi din Năsăud / S-avem școală românească / Pentru ca limba să ne dăinuiască / ...

          Capitolul 3 – POEZIE DE ATITUDINE ȘI REFLEXIVĂ,  poemul „Trezește-te române”: Când calc pe glia sfântă / Simt urma dragilor străbuni / Cum dacii-n luptă se avântă / Cu romanii – stăpânitorii unei lumi / ...

          Capitolul 4 – CINSTIRE ARMATEI ȚĂRII, poemul „Cruci de Eroi”:  Pe șes ori la margine de munte / Eroii stau strajă, frunte lângă frunte / ...

          Capitolul 5 – VARIA,poemul ,,Fir de iarbă”: Sunt doar un fir de iarbă /crescut din sufletul neamului meu/ Înconjurat de mentă, rozmarin ori nalbă / Ce și-a întărit tulpina să reziste lagreu/..... poemul ,,Mama mea”: Mama mea/Frumusețea chipului tău tânăr/O văd în fiecare rid/ Și-n fiecare șuviță căruntă/Ce-odată era negru păr/.... poemul ,,Tata”: Om aspru el era/Dar la casă ne ținea/ Bârnă de bârnă aducea/Pentru casa ce mai mult singur o-nălța/...

          Cea de a doua carte Lansată,,DOUĂ POVESTIRI”, editatăîn 2016 la Edit. Tipo Moldova, reprezintă proză scurtă, povestea lui GRUIA- din lumea necuvântătoarelor(câinele casei) și CICA- alint de la numele Floricica(o doamnăîn scaun cu rotile).

            O carte de succes, bine scrisă, poveștile sunt reale, cu o cursivitate plăcutăîn exprimare șiașezareaîn fraze, te îndeamnă la lecturare, trezește curiozitate și sentimente de admirație pentru protagoniștii povestirilor, dar și nostalgie și multă compasiune.

        Autoarea, este intelectualul sensibil, cu suflet bun și generos, care prin scrierile ei uneori mai simple, dar atrăgătoare, surprinde perfect spiritul uman mai ales cel din mediul rural cărora le sunt adresate parte din creațiiși care îi citesc opera, este vorba de un anumit gen de cititori, cei crescuți la țară.

          Pe Rodica Fercana o caracterizeazăambiția, vrednicia, tenacitatea, talentul și lupta continuă pentru a învinge greul reușind săaibăsucces, adică,ceea ce și-apropus săfacăși-a socotit că e important pentru ea, a făcut, a scris, iar scrierile ei au fost premiate în țarăși în afara țării: Scoția, Japonia, Norvegia si România la Concursul Național de Literatură organizat în jud. Călărași, de cătrescriitorul Marin Toma, Redactorul Revistei ,,Dor de Dor”, a obținut premiul I, pentru proza ,,CICA- povestire.

          O parte din poeziiși proza scurtă, au fost traduse în mai multe Limbi: franceză, engleză, germană, albanezăși italiană. Titlurile trimise au fostinteresante și frumoase – duioase, ca de exemplu poemele  din cartea,,Brazda de cuvinte” sau încartea,,Vârtejul Vieți”,în care autoarea îșidezvăluiebibliografiaîncărcată de sentimente, de iubire, de întrebăriși răspunsuri, o particularitate esențială a poeziei românești, care va dăinui peste timp.

          Evenimentul a fost coordonat și prezentat de către Floarea Pleș - președ. Cercului Astra oraș, Lucian Vaida – dir. Muzeului Grăniceresc, Lucian Bichigean – prof. membru al Uniunii Scriitorilor Plastici, aducândcompletăriprotagoniștilor evenimentului: prof. univ. dr. Alisa Donose Piersica și Rodica Fercana- poet.

          Au urmat surprizele, premierea celor care au contribuit la realizarea activităților astriste, ca fiind un eveniment important în cadrul oraşului dedicat Centenarului Marii Uniri, premii acordate de către:

  • PrimăriaoraşuluiNăsăud,prin viceprimarul Dorin Vlașin și insp. Dana Cosma Someșan, înmâneazăDiploma de Onoare însoțită de cărți și buchete de flori:D-nei Alisa Donose Pisică - Iași, Floarea Pleș, Lucian Vaida, ing. Maria Simion- Iași, Rodica Fercanași profesorilor dela Clubul Copiilor din Năsăud: Dorina Buia- director, Maria Gonda, Simona Zinveliși Onișor Țăran- astriști, colaboratori ai Cercului Astra prin susținerea programelor artistice.
  • DespărțământulAsociațiunii Astra Năsăud, prin președ. prof. Ioan Seni, înmâneazăDiploma de Recunoștințăastriștilor: Alisa Donose Pisică, Maria Simion, Rodica Fercanași Floarea Pleș.   

          În urma celor petrecute, au susținutalocuțiunii: Dorin Vlașin, Ioan Seni, Radu Gavrilă, Mircea Daroși, Ioan Mititean președ. Ligii Scriitorilor din Năsăud, Lucreția Mititean și Romulus Berceni, toți au apreciat calitatea evenimentului, a temelor aduse în atenția celor prezenți, au felicitat organizatorii și creatorii operelor de artă: picturăși carte, care sunt de mare valoare, îmbogățesc patrimoniul Muzeului Grăniceresc.

          În încheiere,un program cultural artistic susținut de Clubul Copiilor din Năsăudși de cătrecantautorul Ioan Târziu, a fost foarte bine venit,precum și momentul socializăriiparticipanților,la o cafea, răcoritoareși dulciuri.

 

Comentarii

31/05/18 18:06
Rodica Fercana

Mulțumesc dnei Floarea Pleș,pentru gândurile exprimate privind poeziile și proza prezentate la acest eveniment năsăudean cu multă dăruire organizat, numit Flori de mai astriste. Prețuire și respect pentru sensibila aplecare spre actul cultural: expoziție de tablouri, lansare de cărți, promovarea tinerelor talente.

04/06/18 21:15
Vladislav Petru

Stimata doamna,
Nu va chinuiti cu scrisul, nu incalciti cuvintele, ocupati-va mai bine
de evidenta financiara a unor firme private, de florarie sau legumicultura, acolo unde probabil va pricepeti, deoarece scrisul e pentru Dv. o povara, ceva fara esenta, povesti de adormit copiii.
Cine e poeta Fery, de unde a rasarit si ce grozavii a facut de a luat atatea premii, mai multe decat Cosbuc. Sa fim seriosi si sa nu mai ocupati spatiul cu maruntisuri.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5