ANIVERSAREA NONAGENARULUI TEOFIL VLAD

Teofil Vlad s-a născut la Prundu Bârgăului, în 24 decembrie 1918, în seara de Crăciun, dar naşterea sa a fost înregistrată pe 6 ianuarie 1919, de Bobotează. Cel de al şaselea fiu, dintre cei zece, ai familiei Dănilă Vlad şi Florica, născută Moişan, nu a fost botezat Crăciun sau Ioan, numele său fiind dat în memoria unchiului Teofil, care a fost unul dintre cei mai importanţi primari ai comunei.

Ca mulţi alţi ardeleni, Teofil Vlad şi soţia Ioana, născută Sucilea, au cunoscut drumul refugiului peste Carpaţi, trăind anii grei ai războiului, dar viaţa nu i-a scutit, nici după aceea, de multe greutăţi şi pierderi, dar şi de bucurii.

Luptând pe front, până în Munţii Tatra, veteranul de război a fost respectat şi cunoscut, ulterior, în toată Valea Bârgăului, ca un iscusit meşter cojocar, gospodar harnic şi priceput, apreciat, alături de soţia devotată, căsnicia celor doi depăşind 65 de ani trăiţi împreună.

Fiul lor Traian a urmat facultatea la Braşov, ajungând inginer silvic şi director al întreprinderii judeţene de profil, iar soţia sa Dorina, născută Ţigăroi, a fost profesoară la Colegiul bistriţean „Liviu Rebreanu”, dar amândoi au trecut la cele veşnice, la puţin timp, unul după altul, în plină tinereţe, lăsând în urma lor o mare suferinţă, dar şi pe fiul lor Mihai şi pe nepotul Tudor.

Fiica Ileana, premiantă în liceu şi la facultate, a renunţat la un post de asistent universitar, în Cluj, pentru a lucra în farmacie, la Bistriţa, căsătorindu-se cu inginerul Radu Ţifu, un alt mare om al familiei, trecut timpuriu la cele veşnice. Rămasă cu fiul Rareş, inginer informatician la o bancă din Bistriţa, căsătorit cu Teodora, profesoară de engleză la Colegiul „Liviu Rebreanu”, dar şi cu nepoatele Raluca şi Ruxandra, astăzi Ileana are o farmacie particulară, „Ileanafarm”, în casa proprie de la Prundu Bârgăului.

Copiii, nepoţii şi stră-nepoţii Ioanei şi ai lui Teofil Vlad s-au adunat de Crăciun ca să sărbătorească, împreună, ziua nonagenarului prundean, al cărui minunată soţie i-a compus emoţionante versuri, care au fost recitate, cu multă expresivitate, de către stră-nepoţelele Raluca şi Ruxandra. Redăm în continuare aceste versuri.

În seara sfântă te-ai născut

Odată cu Iisus.

Ai împlinit ani nouăzeci

Că vrut-a Cel de Sus.

Ţi-ai dus povara vieţii,

Te vezi acum bătrân,

Dar te mai bucuri de copii

Şi-ai tăi nepoţi cuminţi.

Noi îţi dorim, dacă se poate,

Să fii mereu cu noi,

În seara Sfântă de Crăciun

Să-ţi zicem un colind străbun.

LA MULŢI ANI !

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5