Ansamblul Balada s-a întors din turneul european cu “Castana de Aur”

Timp de două săptămâni Ansamblul folcloric Balada al Federaţiei naţionale de folclor s-a aflat într-un turneu European de promovare a culturii tradiţionale româneşti. Pentru început bistriţenii au poposit la Nurnberg, în Germania, la invitaţia Asociaţiei saşilor transilvani, unde au fost purtate discuţii culurale cu privire la istoria acestei comunităţi pe plaiuri bistriţene. Timp de o săptămână s-a desfăşurat la Metz – Franţa, Şedinţa Biroului Executiv al Uniunii Europene de folclor I.G.F., coordonată de preşedintele Dorel Cosma. Întâlnirea de la Metz a consemnat şi desfăşurarea simpozionului internaţional cu tema: „Etne jeune et folcloriste en 2012”. În cadrul acestuia a susţinut o comunicare Bianca Simionca, despre receptarea tradiţiilor în rândul tinerilor, material bine documentat, ce urmează a fi publicat într-o revistă de specialitate din Franţa . La aceste acţiuni au fost prezenţi şi preşedintele Federaţiei Naţionale de Folclor Ioan Simionca şi vicepreşedintele Pahone Pop.
Balada a susţinut spectacole în diverse puncte ale oraşului, alături de ansambluri din Franţa, Bulgaria, Croaţia, Serbia, Italia. Programul bistriţenilor a inclus suite de jocuri transilvane, dar şi momente solistice cu interpreţii Paula Grigore, Paul Ban, Roberta Opre. Coregrafia a fost semnată de maestrul coregraf Ioan Simionca, iar conducerea muzicală a aparţinut profesorului Alexe Savu.
După popasul agreabil din Franţa, artiştii noştri s-au deplasat în Elveţia, fiind invitaţi la un festival folcloric la Susa, lângă Torino. Aici au evoluat ansambluri din Italia, Maroc, Rusia şi Serbia, pe scena amenajată în aer liber urcând zeci de artişti, urmăriţi de mii de spectatori. Invitaţia la primărie a întărit legăturile culturale cu Bistriţa, mai ales că în zonă se află o puternică comunitate de români, primarul mulţumind bistriţenilor pentru onoarea care au făcut-o de a stâmpăra conaţionalilor dorul de casă. În spectacolul de gală Balada a obţinut mult râvnitul Trofeu “Castana de Aur”, în semn de apreciere pentru profesionalismul de care artiştii au dat dovadă. Binemeritată a fost şi vizitarea oraşului Torino, unde artiştii s-au bucurat de frumuseţile unui spatiu extraordinar.
Artiştii s-au întors acasă cu lauri, făcând cinste instituţiilor culturale bistriţene care le-au dat girul în acest turneu, dar şi ţării.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5