Antologia lui Cotuţiu

Dacă ar fi să numesc un nume din generaţia actuală a scriitorilor acesta ar fi Cornel Cotuţiu. Dascăl la Colegiul Naţional „Petru Rareş”, publicist harnic, dar mai ales scriitor care ştie să adune volum după volum o adevărată bibliotecă ce-i poartă numele, beclenarul Cornel Cotuţiu este fără tăgadă unul dintre cei mai prolifici scriitori ai judeţului, dar şi unul dintre cei mai cunoscuţi condeieri la nivel de ţară. Prin antologia „Pompa de iluzii”, apărută la Editura Eikon, Cornel Cotuţiu se redescoperă pe sine, iar mai apoi se arată lumii în dubla postură de om şi scriitor, prin intermediul altor scriitori sau critici literari, nu mai puţin de 80 la număr.

Este cunoscută meticulozitatea cu care lucrează Cotuţiu, fapt observat şi-n antologia scriitorului, cartea abundând de recenzii la zece din cărţile semnate de Cotuţiu, dar şi la trei dintre volumele îngrijite de acesta. Ghidul care ne introduce în lumea lui Cornel Cotuţiu tinde, aşa cum îi place autorului, să atingă perfecţiunea, materialele fiind aranjate cronologic, în acelaşi timp conţinând, pe lângă coperte de carte sau afişe cu lansări, şi poze ale celor care au vorbit despre Cotuţiu sau nemuriri ale părinţilor Becleanului de altădată sau ale chipurilor diuganilor, de unde Cotuţiu spune că-şi trage seva spirituală. Doar vizitând dicţionarul Cornel Cotuţiu ne dăm seama că avem de-a face cu o personalitate marcantă care, parcă, zi şi noapte trudeşte pe altarul literelor.

Deşi se spune că valoarea scriitorului este confirmată de posteritate, nu acelaşi lucru crede Cornel Cotuţiu care, parafrazându-l pe Nicolae Manolescu, afirmă că veşnicia în artă e nedreaptă şi ingrată. Dorind să-şi facă ordine în ogradă pentru ca vecinii „să aibă o imagine mai dreaptă despre cel pe care l-au avut alături”, Cotuţiu propune acest ghid despre scrierile sale, dovedindu-ne că opiniile critice pot fi tot atâtea acte de exigentă prietenie.

Deşi pentru unii scriitorul Cornel Cotuţiu este mai greu de abordat, descoperindu-l îşi vor da seama că omul Cornel Cotuţiu este un prieten adevărat, mereu surprinzător, însă cu atât mai mult apreciat.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5