APIA TEACA - activitate intensă în sprijinul fermierilor în vederea subvenţiilor agricole pentru anul 2009

Până la data de 15 mai a.c., Centrul APIA Teaca a programat fermierii din cele 7 comune arondate: Teaca, Galaţii Bistriţei, Şieu, Şieuţ, Monor, Mărişel, Milaş în vederea depunerii cererii pentru subvenţii acordate de U.E. şi de bugetul naţional pe baza Schemei de plată unică pe suprafaţă – 50 euro/ha; Plăţi compensatorii pentru Zone montane Defavorizate – 50 euro/ha (comuna Şieuţ); Zone defavorizate de Condiţii naturale Specifice – 60 euro/ha (Teaca, Galaţii Bistriţei, Milaş); “Plăţi de agro-mediu” în care intră “Pajişti cu Înaltă Valoare Naturală – 124 euro/ha (Monor, Şieu, Şieuţ, Mărişel şi Galaţii Bistriţei). Este vorba de Măsura 214 în care condiţiile de acordare a subvenţiilor sunt drastice:

-interzicerea utilizării de îngrăşăminte chimice;

-interzicerea pesticidelor, utilizarea tradiţională a gunoiului de grajd fiind permisă până la echivalentul a maxim 30 kg N s.a./ha;

-cositul se poate efectua după data de 1 iulie, iar masa vegetală cosită trebuind adunată nu mai târziu de 2 săptămâni de la efectuarea cositului;

-încărcătura maximă pe ha fiind doar de 1 UMV/unitate vită mare) iar aratul sau discuitul pajiştilor fiind absolut interzis. În acest sens fermierii vor semna un Angajament pe 5 ani, care dacă va fi încălcat, nu se va acorda subvenţia.

Plăţile cuvenite fermierilor pentru anul 2008 nu au fost încă demarate, fapt care va duce la sancţionarea României de către UE, numai în anul 2007 fiind penalizată cu 60 mil. de euro, lucru care se va întâmpla şi în acest an, când criza economică îşi face de cap. Până când va dura această stare de fapt într-o ţară ca România care are cea mai mare suprafaţă arabilă din Europa şi care dacă ar fi exploatată ţara putând scăpa de sărăcie?

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5