APIA Teaca – lumina verde subvenţiilor agricole
Centrul APIA Teaca a finalizat acţiunea privind depunerea cererilor pentru suprafaţă în vederea acordării subvenţiilor aferente anului în curs pentru cei 3610 fermieri care au depus cereri în acest sens, din comunele Teaca, Galaţii Bistriţei, Milaş, Şieu, Şieuţ, Monor, Mărişelu. A fost un proces greoi, minuţios pregătit, care a necesitat, faţă de alţi ani, o colaborare strânsă cu autorităţile administraţiei locale antrenate special în această acţiune, mai ales în ceea ce priveşte stabilirea corectă pe baza datelor din Registrul agricol, a suprafeţelor care fac obiectul acordării subvenţiilor pe suprafaţă, care se ridică la peste 20 mii de hectare de teren agricol pe total centru.
Cu toate acestea, nici în prezent nu există o situaţie clară a suprafeţelor agricole care fac obiectul subvenţiilor, problemă existentă la nivelul întregii ţări, în condiţiile în care nici până în prezent nu se ştie exact populaţia reală a ţării, cifrele fiind jonglate în funcţie de interesele politice, la fel ca şi terenurile agricole.
În ceea ce priveşte comuna Teaca, cu cei 850 de „fermieri”, deţine o suprafaţă de peste 10 mii de hectare de teren agricol, din care 5145 ha teren arabil, 1761 ha păşuni, 2534 ha fâneţe naturale, 15 viţă de vie şi 575 ha pomi fructiferi, care ar trebui trecute la păşuni. Un potenţial agricol uriaş, cum puţine comune îl au în judeţ, care, dacă ar fi exploatat ca la carte, ar putea face minuni în dezvoltarea economică a comunei. Dar acest lucru este aproape imposibil în condiţiile în care cele peste 5 mii de ha de teren arabil sunt împrăştiate pe sute de parcele pe care „fermierii” practică o agricultură primară, de subzistenţă. Sunt doar o mână de adevăraţi fermieri care au reuşit, cu greu, să comaseze suprafeţe de 150-200 de ha pe care fac o agricultură performantă. Când vor înţelege oamenii de la sate că trebuie schimbată mentalitatea? Cei bătrâni, majoritari, lasă în urma lor multe lucruri înţelepte dar şi multe lucruri nerezolvate iar cei tineri, câţi au mai rămas, sunt mult prea grăbiţi pentru ziua de azi, uitând cu desăvârşire de ce va fi mâine.
Citiţi şi:
- La Teaca a renăscut CAP-ul! Tavi Bărbos a avut curajul să unească fermieri din satele Teaca, Ocniţa şi Pintic
- Suprafaţa agricolă utilizată în judeţ a scăzut cu peste 20.000 hectare, în ultimii zece ani! Ce se mai cultivă!
- Marius Dărăban (director adjunct APIA BN): 88 de fermieri sancţionaţi anul trecut, prin penalizări la subvenţii, pentru că au incendiat mirişti şi resturi vegetale de pe terenuri arabile
- Mai puţin de un sfert dintre fermierii bistriţeni au solicitat sprijinul financiar pentru secetă
- Unde eşti, ţăran român?
Adaugă comentariu nou