Marius Dărăban (director adjunct APIA BN): 88 de fermieri sancţionaţi anul trecut, prin penalizări la subvenţii, pentru că au incendiat mirişti şi resturi vegetale de pe terenuri arabile
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Bistriţa-Năsăud se adresează tuturor fermierilor din judeţul Bistrița - Năsăud care au depus sau care urmează să depună cererea de plată la APIA pentru Campania 2023. Atragem atenţia asupra faptului că interdicţia de a incedia miriştile şi resturile vegetale de pe terenurile arabile este o cerinţă obligatorie pentru toţi fermierii care solicită subvenţii derulate prin APIA, a declarat directorul adjunct Marius Dărăban, în cadrul unei conferinţe de presă comune, susţinută la sediul ISU BN.
Potrivit acestuia, această cerinţă de ecocondiţionalitate (aşa cum se numea în vechea Politică Agricolă Comună 2015-2022) sau de condiţionalitate (aşa cum o vom regăsi în noua Politică Agricolă Comună 2023-2027) a fost instituită ca cerinţă obligatorie atât de legislaţia europeană, cât şi de cea naţională.
"Nerespectarea acestei cerinţe obligatorii, prin care este interzisă incendierea terenurilor agricole, atrage după sine penalităţi aplicabile sumelor de plată din subvenţii. Ȋn caz de repetiţie a încălcării cerinţei, procentul de penalizare creşte și poate ajunge până la excluderea de la plată a fermierului în cauză. Bineînţeles că acest lucru nu ni-l dorim nici noi ca reprezentanţi ai APIA, şi cu atât mai mult nu şi-l doresc nici fermierii. Pe această cale facem un apel la responsabilitate din partea fermierilor în ceea ce priveşte incendierea suprafeţelor de teren agricol.
Ȋn vederea eficientizării acţiunilor de control şi totodată a încercării de descurajare a acestor practici nesănătoase pentru climă şi mediu, a luat fiinţă acest protocol de colaborare între instituţiile statului (APIA, GNM şi IGSU). Profităm de acest moment pentru a mulţumi reprezentanţilor Garda de Mediu - Comisariatul Județean Bistrița - Năsăud şi Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Bistrița” al județului Bistrița - Năsăud pentru buna colaborare pe care am avut-o în ultimii ani", a adăugat reprezentantul APIA BN.
Directorul adjunct al APIA BN a prezentat o statistică a ultimilor ani cu privire la incendierea suprafeţelor de teren agricol, care arată că în 2019, au fost 22 de sesizări şi niciun fermieri sanţcionat, în 2020 - 15 sesizări, niciun fermier sancţionat; 2021 - trei sesizări, un fermier sancţionat, 2022 - 76 de sesizări, 88 de fermieri sancţionaţi.
"După cum reiese din aceste date, se poate observa faptul că fenomenul a luat amploare în anul 2022. Să sperăm că a fost un an excepţional din acest punct de vedere, iar cazurile de suprafeţe agricole incendiate scadă exponențial de la un an la altul. Este foarte important de menţionat că, în special pentru fermierii de bună credinţă ale căror suprafeţe de teren au fost arse ca urmare a extinderii unui incendiu de vegetaţie, aceştia trebuie să facă o sesizare privind acest aspect fie la IPJ Bistrița - Năsăud, fie la Serviciile Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă de pe raza comunei unde a avut loc evenimentul. O copie a acestei sesizări va fi transmisă la APIA Bistrița – Năsăud în termen de 10 zile lucrătoare de la producerea incendiului. În acest fel poate fi evitată sancţiunea unei fapte independente de acțiunile proprietarului terenului afectat de un incendiu provocat de terțe persoane.
Ȋn scopul informării fermierilor cu privire la drepturile şi obligaţiile care le revin, APIA Bistrița – Năsăud a făcut şi va face în fiecare an campanii de informare înaintea depunerii cererilor de plată. Totodată, fermierii sunt îndemnaţi să consulte şi materialele informative (ghidul de ecocondiţionalitate, pliantul privind condiţionalitatea) postate pe site-ul APIA: www.apia.org.ro", a menţionat Marius Dărăban.
Citiţi şi:
- Cereri pentru subvenţii prin IPA Online
- Comunicat de presă cu privire la încălcarea bunelor condiţii agricole şi de mediu
- Depune cererea unică de plată în perioada 1 martie – 15 mai 2019!
- Primarul Ioan Mate: Există riscul ca fermieri mari să dea faliment din cauza întârzierii subvenţiilor! Secretarul de stat Mareş: Avem fondurile necesare!
- Drumul către o agricultură performantă trece pe la APIA. Depune Cererea Unică de Plată și în 2018!
Adaugă comentariu nou