Comunicat de presă cu privire la încălcarea bunelor condiţii agricole şi de mediu

cu privire la încălcarea bunelor condiţii agricole şi de mediu

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) îşi exprimă îngrijorarea cu privire la amploarea cazurilor de ardere neautorizată a miriştilor şi a resturilor vegetale de pe terenurile agricole şi pajişti permanente, fapt cu consecinţe grave asupra mediului.

„Constatăm că arderea miriştilor este un fenomen care ia amploare în condiţiile în care perioadele de secetă afectează din ce în ce mai mult suprafeţele agricole. Aceste practici, autorizate în anumite situaţii, trebuie ţinute sub control iar autorităţile trebuie să depună eforturi pentru prevenirea şi combaterea celor ilegale. Nu în ultimul rând, fermierii români trebuie să se conformeze bunelor condiţii agricole şi de mediu prevăzute în regulamentele europene”, a declarata directorul general al APIA, Dan Gherghelaş.

APIA a solicitat ca la orice sesizare privind arderea miriştilor, conducerile Centrelor judeţene să dispună, atât la nivel judeţean, cât şi local, deplasarea unor echipe de control pe teren pentru verificarea situaţiilor la faţa locului. Inspectorii APIA vor verifica legalitatea acţiunii, respectiv, dacă există un aviz din partea autorităţilor teritoriale de mediu şi, în cazul în care acţiunea se dovedeşte ilegală, vor obţine dovezi cu privire la încălcarea legislaţiei în vigoare (fotografii relevante).

În cazul în care focul a fost provocat de o cauză necunoscută, fermierul trebuie să prezinte acte doveditoare care atestă faptul că autorităţile au fost sesizate în acest sens.

Pentru prevenirea şi combaterea acestor practici ilegale şi dăunătoare mediului, APIA solicită cetăţenilor să dea dovadă de responsabilitate şi să semnaleze autorităţilor orice caz de ardere a miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenuri agricole şi pe pajişti, în vederea verificării legalităţii acestora.

APIA reaminteşte fermierilor că arderea neautorizată a miriştilor şi a resturilor vegetale reprezintă o încălcare a bunelor condiţii agricole şi de mediu, aşa cum sunt definite de legislaţia europeană şi naţională.

Potrivit reglementărilor în vigoare, nerespectarea bunelor condiţii agricole şi de mediu atrage sancţionarea fermierilor care au solicitat sprijin financiar pe suprafaţă prin aplicarea unei reduceri la plată din suma cuvenită. Reducerea se aplică pentru întreaga suprafaţă solicitată la plată, indiferent de suprafaţa afectată de arderea miriştii.

Informaţii suplimentare

Bunele condiţii agricole şi de mediu (GOOd Agricultural and Environmental Conditions – GAEC) reprezintă un set de condiţii care trebuie respectate de către fermieri pentru menţinerea calităţii terenurilor agricole şi pentru evitarea abandonării acestora.

Din setul de 11 GAEC-uri, două dintre acestea se referă la interdicţia de ardere a miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenuri arabile şi pe pajişti permanente.

stfel, în conformitate cu normele GAEC şi GAEC8, arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil şi a pajiştilor permanente nu este permisă decât cu acordul autorităţii competente pentru protecţia mediului.

Obiectivele acestor condiţii se referă la menţinerea materiei organice în sol prin aplicarea măsurilor de gestionare minimă a miriştilor pe terenul arabil.

Astfel, fermierii care utilizează teren arabil nu trebuie să ardă miriştile şi/sau resturile vegetale rezultate după recoltarea culturilor (paie de cereale păioase, vrejuri de plante proteice sau de cartof, coceni de porumb, tulpini de floarea soarelui, rapiţă ş.a.).

În cazuri excepţionale (pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători care afectează culturile, eliberarea terenului în vederea pregătirii corespunzătoare a terenului pentru semănat) acestea pot fi arse numai cu acordul autorităţii competente pentru protecţia mediului (Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului, agenţiile regionale şi agenţiile judeţene pentru protecţia mediului din subordinea Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, Garda Naţională de Mediu şi comisariatele din subordinea sa). De asemenea, în cazul pajiştilor permanente, se poate autoriza arderea mărăcinilor şi a plantelor fără valoare furajeră.

Aceste condiţii sunt prevăzute în OUG nr. 195/2005 privind protecţia mediului (aprobată prin Legea nr. 265/2006).

Prin arderea miriştilor şi a resturilor vegetale se pierde masa vegetală, se transformă în substanţă organică (humus). De asemenea, prin ardere se distruge entomofauna utilă din sol şi se poluează atmosfera cu fum.

Fermierilor care nu respectă această condiţie li se vor aplica reduceri la suma totală de plată, conform modului de aplicare a sancţiunilor pentru nerespectarea GAEC.

În cazul în care, în urma controlului pe teren, inspectorii APIA constantă arderea sau urme de ardere pe suprafeţe arabile ale fermei, precum şi pe pajişti permanente, fără autorizare de ardere a miriştilor şi/sau resturilor vegetale, condiţiile GAEC şi GAEC 8 se consideră nerespectate.

Direcţia Promovare - Comunicare

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5