ISU BN: Este interzisă prin lege arderea vegetației uscate! Ce riscă cetăţenii care nu respectă legislaţia!
Col. Mihai Suciu, inspector şef al ISU Bistriţa-Năsăud, şi col. ing. Cristian Bucur – prim adjunct al inspectorului șef, au anunţat, în cadrul unei conferinţe de presă, că în perioada următoare vor fi intensificate acţiunile în teren desfăşurate de personalul ISU Bistrița - Năsăud, în colaborare cu reprezentanţi/specialişti din cadrul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură şi Gărzii Naţionale de Mediu, pentru diminuarea numărului de arderi şi implicit a pagubelor rezultate, precum şi aplicarea măsurilor coercitive în situaţia constatării neîndeplinirii obligaţiilor de către persoanele fizice şi juridice.
Situația incendiilor de vegetație uscată şi Protocolul de colaborare privind acţiunile de monitorizare a modului de respectare de către fermieri a bunelor condiţii agricole şi de mediu referitoare la arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil şi la arderea pajiştilor permanente, dintre INspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, APIA şi Comisariatul Gărzii de Mediu au reprezentat temele centrale ale conferinţei de presă de la sediul ISU BN, la care au participat, alături de conducerea ISU BN, Marius Dărăban - director executiv adjunct APIA Bistriţa-Năsăud şi Grațian Morariu – comisar Garda de Mediu Bistrița Năsăud.
De altfel, pompierii militari desfășoară o serie de acțiuni de informare și conștientizare a populației asupra riscului generat de incendiile de vegetație, de la patrulare în zonele/localitățile unde se preconizează/se înregistrează incendii de vegetație cu implicarea activă a Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență, până la transmiterea unor mesaje prin reţele social, mass-media etc.
"În această perioadă a anului, arderile necontrolate, metode folosite pentru curățarea terenurilor de resturile vegetale rezultate în urma activităților agricole, reprezintă o cauză frecventă a producerii incendiilor de vegetație uscată. Acestea se manifestă pe suprafețe mari de teren și pot pune în pericol lizierele din vecinătate, saivanele, casele, precum și circulația pe drumurile publice. În funcție de suprafața afectată, de terenul pe care se intervine, în cazul incendiilor de vegetație uscată se angrenează foarte multe echipaje și tehnică de intervenție, acțiunea de localizare și stingere fiind una de durată", a punctat col. Mihai Suciu, inspector şef al ISU BN.
Potrivit col. ing. Cristian Bucur, prim adjunct al inspectorului şef, în anul 2022, suprafața totală afectată de incendii de vegetație uscată a fost de peste 700 ha, fiind înregistrare 264 de incendii (231 terenuri agricole, nouă miriști, trei pajiști permanente și 21 terenuri intravilane) gestionate de echipajele profesioniste ISU Bistrița – Năsăud, pompierii voluntari de la nivelul comunităților locale (SVSU), precum și lucrători ai Ocoalelor Silvice din zonele afectate. De asemenea, anul trecut, pompierii ISU BN, alături de autoritățile publice locale și personal de la ocoalele silvice au lichidat șase incendii de pădure, fiind afectate circa 8 hectare.
Inspectorii de prevenire au executat 29 de controale specifice, dar în majoritatea situațiilor persoanele care aleg să igienizeze terenurile prin ardere, prin utilizarea focului deschis, provocă incendiu și părăsesc zona, lăsând focarele nesupravegheate. Au fost identificate 30 de persoane, fiind aplicate de către inspectorii de prevenire 30 de sancțiuni contravenționale (22 de avertismente scrise și opt amenzi, în cuantum de 10.000 lei).
Până în prezent, în acest an, ISU Bistrița – Năsăud a intervenit la două incendii de vegetație uscată pe raza municipiul Bistrița, respectiv pe raza localității Năsăud, în cooperare cu SVSU Bistrița și SVSU Năsăud. În aceste situații, pagubele materiale au fost limitate considerabil.
***
Cetățenii sunt obligaţi să respecte normele privind protecția mediului care interzic arderea vegetației uscate. Nerespectarea acestora, prin acţiunile de ardere a vegetaţiei uscate pe terenurile agricole, poate conduce la reducerea cuantumului subvenţiilor de către APIA.
Nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderii miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice şi de la 50.000 lei la 100.000 lei pentru persoanele juridice.
Un regim sancţionator distinct este stabilit pentru arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor şi vegetaţiei ierboase din ariile protejate şi de pe terenurile supuse refacerii ecologice, faptă care constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, dacă a fost de natură să pună în pericol viaţa ori sănătatea umană, animală sau vegetală.
Trebuie să reţineţi că au fost situaţii când în urma unor astfel de incendii, din cauza propagării focului sub acţiunea vântului, s-au înregistrat victime omeneşti. Din păcate, pe un teren dintre localitățile Salva și Năsăud, în cursul anului trecut, o persoană și-a pierdut viața din cauza unui incendiu de vegetație uscată.
Totodată, nu trebuie omis faptul că aceste arderi necontrolate pot constitui cauze ale unor accidente rutiere, şi ele soldate cu pierderi de vieţi omeneşti, ca urmare a scăderii vizibilităţii pe drumurile publice, generată de acoperirea carosabilului cu cantităţi mari de fum. De asemenea, nu este lipsit de importanţă efortul depus de personalul structurilor de intervenţie profesioniste pentru stingerea acestor arderi, efort care ar putea fi dirijat către intervenţia în alte situaţii în care cetăţenii se află în pericol.
Citiţi şi:
- Un bărbat găsit mort la un incendiu între Dumbrăvița și Perișor
- Primăria Sângeorz Băi, apel către locuitorii orașului: STOP incendiilor de vegetație uscată!
- Primăvara vine cu incendii de vegetaţie, în Bistriţa-Năsăud. Opt intervenţii într-o singură zi
- ISU BN: Stop incendiilor de vegetaţie, mai ales în perioada caniculară
- Incendierea miriştilor şi a vegetaţiei uscate arde şi la buzunare! Amenzi între 3000 şi 6000 lei
Adaugă comentariu nou