Incendierea miriştilor şi a vegetaţiei uscate arde şi la buzunare! Amenzi între 3000 şi 6000 lei

Numărul arderilor de vegetaţie uscată a scăzut în primele şapte luni ale anului comparativ cu perioada similară a anului trecut, a menţionat lt. col. Constantin Florea, inspector şef al Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Bistriţa-Năsăud. Potrivit acestuia, este vorba despre o scădere cu peste 60% a incidenţei acestor situaţii, de la 130 d ecazuri în 2012, la doar 40, în perioada ianuarie-iulie 2013.
Şeful ISU Bistriţa-Năsăud a adăugat că în doar 10 cazuri au fost declanşate incendii de la astfel d efocuri deschise, iar pierderile materiale şi umane au fost destul de mici. Una peste alta, arderea miriştilor, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale reprezintă un pericol pentru populaţie, mediu şi proprietate.
Bistriţenii trtebuie să ştie, dacă nu au aflat déjà, că nu este permisă arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil (GAEC 5) şi nu este permisă arderea vegetaţiei pe pajiştile permanente (GAEC 8). Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) a încheiat cu Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură şi cu Garda Naţională de Mediu (GNM) un protocolul de colaborare privind acţiunile de monitorizare a modului de respectare de către fermieri a bunelor condiţii agricole şi de mediu referitoare la arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil şi la arderea pajiştilor permanente. De altfel, ca urmare a numărului mare de incendieri din anii precedenţi, pentru prevenirea şi combaterea fenomenului, APIA a luat decizia ca nerespectarea GAEC 5 şi GAEC 8 să fie încadrată automat la ,,gravitate mare” şi să-i fie atribuită sancţiunea maximă prevăzută de Regulamentul (CE) nr. 73/2009.
Mai mult, Ordonanţa de Urgenţă 195/2005 privind protecţia mediului prevede şi sancţiuni pentru cei care ăşi „curăţă” terenurile prin incendiere, fără să aibă aprobare de la autorităţi. Potrivit art. 96, „constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 3000 la 6000 lei pentru persoanele fizice şi de la 25.000 lei la 50.000 lei pentru persoanele juridice arderea miriştilor, tufărişurilor sau vegetaţia ierboasă fără acceptul aurităţilor compentente pentru protecţia mediului şi fără informarea în prealabile a serviciilor pentru situaţii de urgenţă”.
Aviz amatorilor!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5