Aproape 10.000 de bistriţeni nu deţin un act valabil de identitate

În primul semestru al acestui an, serviciile publice comunitare de evidenţa persoanelor din judeţul Bistriţa-Năsăud au soluţionat un număr de 15.770 cereri pentru eliberarea actelor de identitatate, precizează comisarul şef Liliana Cotfas, şeful Serviciului Public Comunitar Judeţean de Evidenţa Persoanelor Bistriţa-Năsăud.

Aproape 1500 de cereri ale cetăţenilor au fost rezolvate prin nu mai puţin de 46 deplasări în teren, pentru preluarea documentelor necesare şi a imaginii cetăţenilor, cu staţia mobilă sau cu aparatul foto digital. Astfel de acţiuni au fost iniţiate pentru a veni în sprijinul persoanelor netransportabile, celor care au o situaţie materială precară ori care domiciliază în localităţi aflate la distanţe mari faţă de serviciile publice comunitare de evidenţa persoanelor.

Totuşi, la nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud există un număr de 9.849 de persoane care nu deţin acte de identitate valabile dintre care 2.153 minori care au împlinit vârsta de 14 ani şi nu se află în posesia unui act de identitate. “Aceştia nu au dat curs invitaţiilor repetate de a se prezenta la ghişeele serviciilor publice comunitare de evidenţa persoanelor încălcând astfel, prevederile art. 18 alin. (2) şi (3) şi art. l4 alin. (l) din OUG 95/2005 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români cu modificările şi completările ulterioare, fapte care în conformitate cu prevederile art. 42 lit. b din acelaşi act normativ, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă cuprinsă între 40 - 80 lei”, explică şeful SPCEP Bistriţa-Năsăud.

În aceste condiţii, instituţia le cere autorităţilor locale să nu de-a curs rezolvării cererilor cetăţenilor care au actul de identitate expirat. Pe de altă parte, cetăţenii ar trebui, din când în când, să-şi verifice perioada de valabilitate a actului de identitate, având în vedere că legea permite depunerea documentelor pentru obţinerea unei noi cărţi de identitate, cu cel mult 180 de zile înainte de data expirării.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5