Apt de muncă sau clinic sănătos?

Vicepreşedintele Comisiei de Muncă şi Protecţie Socială, deputatul PD-L Ioan Nelu Botiş a propus în plenul Camerei, modificarea Legii nr.76/2002, lege privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea forţei de muncă.

O altă propunere de modificare a legii se referă la adeverinţa medicală pe care şomerii trebuie să o depună în dosarul de şomaj. Şomerii s-au plâns că medicul de familie eliberează adeverinţe medicale cu menţiunea „clinic sănătos”, şi nu apt de muncă cum se cere la ora actuală în lege.

„Şomerii au ca unică opţiune prezentarea la medicul de medicină a muncii, singurul care poate scrie apt de munca pe adeverinţa medicală, însă acest lucru implică costuri foarte mari, şi anume 200 de lei. Pe de alta parte, obţinerea adeverinţei medicale cu opţiunea apt de munca poate avea consecinţe deosebit de grave pentru sănătate, de exemplu radiografiile. Persoana se poate găsi în situaţia de a repeta într-un timp foarte scurt acelaşi set de analize, o dată pentru prezentarea dosarului de şomaj la AJOFM, şi în cazul în care se angajează pentru prezentarea adeverinţei la ITM. Astfel, propun înlocuirea sintagmei apt de muncă, cu clinic sănătos”, ne precizează deputatul PD-L într-un comunicat de presă.

Comentarii

01/02/12 18:33
Vizitator laura

daca esti insarcinata inseamna ca nu esti clinic sanatos,sau nu esti apt de munca?

22/04/10 10:13
Vizitator

Domnule deputat.
Nu vi se pare ca va bagati ca musca in lapte?

De cand medicul de familie are dreptul de a-si depasi competentele in ceea ce priveste Medicina muncii
Daca v-ati uita putin prin legislatie o sa observati ca in codul muncii si legea 319/2006 se stipuleaza ca supravegherea sanatatii lucratorilor se efectueaza de catre MEDICII DE MEDICINA MUNCII.

Clinic sanatos nu inseamna APT de MUNCA.
si o persoana cu SCHIZOFRENIE poate fi clinic sanatos, sau o persoana cu hipertensiune st. III poate fi clinic sanatos, insa asta nu inseamna ca este "APT de munca" - poate APT conditionat de: "monitorizare de specialitate"

din cate observ eu, dumneavoastra doriti desfintarea specialitatilor medicale.
Sa lasam medicii de familie sa faca tot, iar cei care au facut o specialitate grea "MEDICINA MUNCII" sa-i desfintam.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5