Așteptăm vești despre venirea Papei în România, în urma vizitei ad limina

Preot Alin Ciprian Cîndea

În aceste zile Episcopii catolici din România efectuează vizita ad limina apostolorum, la Roma, în cadrul căreia se întâlnesc cu Papa Francisc și cu reprezentanți ai diferitelor Dicastere din Curia Romană.

Cea de-a cincea vizită ad limina apostolorum a Conferinţei Episcopilor Catolici din România după 1990, şi prima la actualul Suveran Pontif, are trei momente principale: pelerinajul la mormântul Sfântului Apostol Petru, întâlnire cu Pontiful Roman și vizitarea Dicasterelor Curiei Romane.

Vizita a debutat luni, 5 noiembrie, cu celebrarea Sfintei și dumnezeieștii Liturghii în Bazilica San Pietro din Vatican, la altarul mormântului Sfântului Apostolul Petru, cel care a primit de la Mântuitorul misiunea de a-i întări pe fraţii săi şi pe care Domnul a clădit Biserica Sa.

În timpul zilelor petrecute la Roma, episcopii au întâlniri la Secretariatul de Stat al Vaticanului și sunt primiți de reprezentanții următoarelor dicastere: Congregației pentru Cauzele Sfinților, Congregației pentru Episcopi, Congregației pentru Doctrina Credinței, Congregația pentru Educație Catolică, Congregația pentru Bisericile Orientale, Dicasterul pentru Comunicare, Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor, Congregația pentru Cler și Dicasterul pentru Familie, Viață și Laici.

Joi, 8 noiembrie, episcopii concelebrează Sfânta Liturghie cu Papa Francisc, în Capela Sfânta Marta din Vatican, iar apoi sunt primiți în audiență de Suveranul Pontif, în cadrul căreia îi vor transmite și dorința privind o așteptată vizită a Sfântului Părinte în România.

Tot joi, la Filmoteca Vaticanului, este prezentat documentarul ”Șapte martori pentru Mica Romă”, un film de Anca Berlogea-Boariu în producția SIGNIS România. Documentar ce prezintă mărturia eroică pentru Cristos dată de cei șapte episcopi greco-catolici în timpul persecuției comuniste.

Cu ocazia acestei vizite, la Colegiul Pontifical Pio Romeno, Ambasada României pe lângă Sfântul Scanun organizează prezentarea emisiunii filatelice dedicată Fericitului Vladimir Ghika, realizată de Romfilatelia.

Vizita se va încheia sâmbătă prin celebrarea Sfintei Liturghii în Bazilica Santa Maria Maggiore din Roma, urmată de alte evenimente organizate la inițiativa Ambasadorului României pe lângă Sfântul Scaun, Excelenţa Sa Liviu-Petru Zăpîrţan.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5