ASTRA NĂSĂUDEANĂ - O rază de … lumină

Când am primit, prin bunăvoința domnului profesor Mircea Daroși, ASTRA NĂSĂUDEANĂ din dec. 2021, și am citit-o, m-am simțit parcă atins de o „rază de lumină”, nu din aceia care ar fi putut veni de la soare, de la lună, de la un bec puternic, etc. ci de la un îndemn la cunoaștere. O cunoaștere bazată pe contribuția unor membrii și colaboratori ai acestei valoroase reviste de cultură și opinie care împărtășesc din preocupările lor din diferite domenii, care încearcă să pună în valoare imensa zestre culturală aflată în „Țara Năsăudului”.
Am ascultat, cuprins parcă de emoții, cum … „Pe strune vibrând se îngână / Un dor nesfârșit de visare, / Prin mine mai curge lumină / Și arde un petic de soare” … , cum Academicianul Ioan Aurel Pop combate unele păreri care susțin că „literatura sec. XIX este desuetă și pretind, includerea în programele școlare a unor texte sportive,reportaje despre catastrofe naturale, regulamente și instrucțiuni etc. , în locul textelor literare”. Cu regret, se constată azi că „există mulți oameni, mai ales dintre reprezentanții noilor generații, care nu simt nici un fel de handicap în lipsa lor de cultură, în ignoranța lor, în mintea lor … și vor ca în școală să se dobândească nu cunoștințe, ci numai deprinderi, numai tehnici de viețuire și de supraviețuire, numai modalități de adaptare la mediu”.
Citind și recitind revista îți poți da seama că prin contribuția unor veterani ca … Olimpiu Nușfelean, Floarea Pleș, Ioan și Lucreția Mititean, Ioan Seni, Mircea Daroși,Ioan Cordovan, Pavel Berengea, Dan Popescu, Vasile Găurean, Ion Radu Zăgreanu, Ironim Marțian, Viorica Oșorheian, etc. dar și a unora mai tineri … Menuț Maximinian, Iulius Marius Morariu, Radu Sârbu, etc., drumul Astrei Năsăudene o să continue, chiar dacă o să ajungă și pe la ceva „cotituri”.
În ultimele trei numere ale revistei mi-au fost publicate unele scurte „însemnări” prin care am încercat să pătrund în clubul select al „înțelepților năsăudeni” aducând gânduri, amintiri, speranțe, etc., ale unui slujitor ani îndelungați, în mai multe școli din așa zisa Câmpie a Transilvaniei.

Prof. Rus Augustin

Comentarii

26/01/22 19:30
Seni Ioan

Felicitări, D-le profesor... Înțelegeți bine fenomenul... Când vă vedem alături de noi, ca membru al ASTREI ?

28/01/22 09:38
Rus Augustin

Domnule profesor Seni Ioan,
Propunerea de a mă avea printre membrii ASTREI NĂSĂUDENE mă onorează tare mult. Sunt însă două motive majore ... distanța, măsurată în km și faptul că nu am mașină personală. Dacă acestea ar putea fi suplinite cumva, accept să intru în „clubul astriștilor” față de membrii căruia am o admirație deosebită.
Cu stimă și respect, Rus Augustin

28/01/22 20:27
Seni Ioan

Sunt membri ai ASTREI Năsăud intelectuali valoroși din București, Iași, Londra, Sibiu... care se bucură de aceleași condiții ca și Dvs, dar pentru ei aceste impedimente nu sunt o problemă... Crezul și dăruirea sunt mai puternice...

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5