Alături de ASTRA NĂSĂUDEANĂ

   Poți fi alături de ASTRA  NĂSĂUDEANĂ dacă lecturezi pe îndelete „Revista semestrială de cultură și opinie, editată de Despărțământul ASTRA Năsăud, Serie nouă, anul XII, nr. 24, Decembrie 2024”, de unde afli că Asociațiunea Transilvană pentru literatura română și Cultura Poporului Român (ASTRA) a fost fondată în 1861 la Sibiu având la bază principii umaniste, iluministe, democratice, etc. prin care se urmărea emanciparea culturală a tuturor românilor, se susținea drepturile și aspirațiile legitime ale acestora. Prin Despărțămintele organizate în Ardeal, Bihor, Banat și Maramureș, apoi și în alte provincii s-au desfășurat ample manifestări culturale și artistice, mereu în altă localitate , cu participarea unor numeroase delegații și a multor români. Despărțământul ASTRA de la Năsăud s-a constituit în 1881, desfășurând în decursul anilor o bogată activitate.

În sem. II al anului 2024 activitatea ASTREI  NĂSĂUDENE este prezentată sub forma unui Breviar de către președintele de onoare, prof. Ioan Seni, pe care dacă  îl parcurgi îți dai seama de complexitatea manifestărilor organizate, de diversitatea și frățietatea participanților. Prin strădania prof. Mircea Daroși, redactor-șef, președintele secțiunii literare, au fost adunate și grupate articole scrise de I. Boțan, I. Seni, Ioana Lăpușneanu, I. Mititean, Bianca Sara Gavrilă, Iosif Varvari Ofilat, I. A. Pop, Macedon Tofeni, Mircea Daroși, Elena M. Câmpan, Vasile Beni, Ana Maria Șincari, Domnița Ganea, Gr. Guzu, etc., condeieri, unii dintre ei cu multe cărți publicate și fideli colaboratori ai revistei. Față de aceștia, mă simt un „metec”, un „gauleiter”, mă simt dator prof. Mircea Daroși cu care am ceva în comun deoarece am trudit peste patru decenii pe ogorul vast al învățământului, până când, datorită vârstei, am intrat într-un concediu prelungit, având   ...   „pentru vise, pentru planuri, timp nelimitat”.

   Sper să mai pot sta   ...   alături de ASTRA  NĂSĂUDEANĂ, să aflu cât mai multe despre „Ținutul Năsăudului” pentru încântarea minții și potolirea setei de cunoaștere.

                               Prof.  Rus  Augustin

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5