Augustin Zegrean este noul preşedinte al Curţii Constituţionale

Judecătorul Augustin Zegrean este noul preşedinte al Curţii Constituţionale, pe fondul ultimelor dispute legate de preluarea acestor atribuţii între Ion Predescu şi fostul deţinător al acestei funcţii, Ioan Vida, al cărui mandat a expirat. Augustin Zegrean va ocupa această funcţie timp de trei ani.

Judecătorii Curţii Constituţionale s-au întrunit, ieri, ei desemnându-l în funcţia de preşedinte pe Augustin Zegrean. El a fost ales cu 5 voturi ,,pentru” şi 4 ,,împotrivă”.

Operaţiunile de alegere a preşedintelui au fost conduse de judecătorul cel mai în vârstă, respectiv Ion Predescu (83 de ani), care, de altfel, asigură interimatul până la desemnarea şefului CC.

Augustin Zegrean (56 de ani) a fost desemnat membru al Curţii Constituţionale de către preşedintele Traian Băsescu, în 2007, pentru un mandat de nouă ani, potrivit Mediafax.

Zegrean deţine demnitatea de judecător la Curtea Constituţională a României (din 13 iunie 2007), fiind numit în această funcţie la propunerea preşedintelui României, Traian Băsescu, pentru un mandat de 9 ani. După numirea sa în această funcţie, juristul a renunţat la fotoliul de deputat din partea PD.

Cine este Augustin Zegrean?

Născut la data de 29 martie 1954, în satul Sânmartin (judeţul Cluj), Augustin Zegrean a absolvit cursurile Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca în anul 1980.

După absolvirea facultăţii a lucrat pe postul de consilier juridic la BJATM Bistriţa (COMAT) (1980-1984) şi apoi la ELECTRICA Bistriţa (1984-1988). Începând din anul 1988 a profesat ca avocat în Baroul Bistriţa-Năsăud, specializându-se în drept civil şi comercial şi având preocupări în domeniul privatizări societăţilor comerciale şi în insolvenţă.

După căderea regimului comunist a intrat în politică, iar în legislatura 1990-1992 a fost senator FSN de judeţul Bistriţa-Năsăud. În această calitate, a fost vicepreşedintele Comisiei juridice a Senatului şi membru al Comisiei de redactare a Constituţiei României.

Ulterior a devenit membru al PD. La alegerile din noiembrie 2004, a fost ales ca deputat de Bistriţa-Năsăud pe lista PD, fiind membru în Comisia juridica de disciplină şi imunităţi a Camerei Deputaţilor.

În anul 2007 a devenit arbitru la Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrii a României.

Mandatul este de trei ani

Articolul 7, alineatul, 1, din Legea privind Curtea Constituţională, prevede că CC are un preşedinte ales prin vot secret, pentru o perioadă de trei ani, cu majoritatea voturilor judecătorilor, în termen de cinci zile de la înnoirea Curţii.

Potrivit legii de organizare, Curtea Constituţională se înnoieşte cu o treime din numărul judecătorilor din trei în trei ani.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5