Băsescu revine la Cotroceni! Curtea Constituţională invalidează referendumul pentru demiterea lui Băsescu

Curtea Constituţională a decis: Traian Băsescu va reveni la Palatul Cotroceni. Cel puţin sase dintre cei nouă judecători ai CCR au votat pentru invalidarea referendumului.
Curtea Constituţională a României a mai decis, în şedinţa de marţi, că erata privind listele electorale este legală. Cinci judecători au solicitat invalidarea referendumului.
Potrivit unor surse citate de Mediafax, înainte de a se da această erată către Monitorul Oficial, preşedintele CCR Augustin Zegrean ar fi discutat telefonic cu majoritatea colegilor săi, care au fost de acord cu această rectificare.

CCR arată că, deşi referendumul pentru demiterea preşedintelui s-a desfăşurat în mod corect, acesta nu a întrunit suficiente opţiuni din partea alegătorilor pentru a fi validat.
Curtea Constituţională a României s-a reunit marţi pentru a decide în privinţa referendumului. USL a cerut validarea consultării populare fără prag de prezenţă.
Potrivit BEC, 46,24% dintre români au votat pe 29 iulie. Numărul voturilor valabil exprimate DA - 87,52% (7.403.836 voturi), NU - 11,15% (943.375 voturi). Voturi nule înregistrate - 1,32% (111.842 voturi).

Curtea Constituţională a discutat despre modul în care se poate decide invalidarea referendumului pentru demiterea preşedintelui, printr-un vot al majorităţii simple a plenului celor nouă judecători sau printr-un vot de două treimi, au declarat surse oficiale.

Conform surselor citate, discuţia din plenul Curţii Constituţionale priveşte procedura care se aplică în cazul invalidării referendumului, respectiv dacă pentru o astfel de decizie este nevoie de o majoritate de două treimi (adică de şase voturi din nouă) sau de o majoritate simplă (cinci voturi din nouă).

,,Legea nu prevede o majoritate în cazul invalidării, se precizează două treimi doar în cazul validării. Or, şi în Germania validarea referendumului se face cu două treimi, însă invalidarea se decide cu majoritate simplă, adică 5 la 4 judecători, cum e aici”, au explicat sursele citate.

Conform legii de funcţionare şi organizare a CCR, "plenul Curţii Constituţionale decide cu o majoritate de două treimi asupra valabilităţii referendumului".
"Hotărârea Curţii Constituţionale stabileşte dacă a fost respectată procedura pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului şi confirmă rezultatele acestuia.
Înaintea publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, hotărârea Curţii Constituţionale se prezintă Camerei Deputaţilor şi Senatului, întrunite în şedinţă comună", mai prevede legea.

Doi judecători au trecut în tabăra lui Băsescu

Decizia Curţii Constituţionale (CCR) cu privire la validarea referendumului a fost dată cu 6 la 3 în favoarea invalidării acestuia. Singurii care au rămas constanţi pentru validare fiind judecătorii Acsinte Gaşpar, Ion Predescu şi Tudorel Toader.

Alături de judecătorii Augustin Zăgrean, Mircea Ştefan Minea, Petre Lăzăroiu şi Iulia Motoc, au votat pentru invalidare şi judecătorul Zoltan Puskas, trimis de UDMR în CCR şi Aspazia Cojocaru din partea grupului PSD.

Zegrean: Referendumul este valid, dar am constatat că nu s-a îndeplinit cvorumul

Preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, a declarat că CCR a constatat că referendumul este valid din punct de vedere al organizării, dar că nu s-a îndeplinit condiţia de cvorum.
,,A fost validat referendumul, nu l-am invalidat, referendumul este valid, dar am constatat că nu s-a îndeplinit cvorumul”, a explicat Zegrean.
Preşedintele Curţii Constituţionale a menţionat că preşedintele suspendat, Traian Băsescu, îşi va relua în această situaţie atribuţiile de şef al statului.

Zgonea: Vom convoca Parlamentul în momentul în care CCR va trimite decizia

Preşedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a declarat, pentru NewsIn, ca va convoca Parlamentul în momentul în care Curtea Constituţională va trimite decizia.

"Voi convoca Parlamentul în momentul în care voi primi decizia Curtii Constituţionale în original. Asa cere legea şi procedura", a precizat Valeriu Zgonea.

Comentarii

21/08/12 15:45
erterhtrethrehrthrth

Eram sigur ca asa se va intampla, cu actualii membrii ai CCR ... majoritatea numiti si pusi acolo politic, de dl Basescu si de PDL !
Daca domnul Ponta ar avea "sange-n vene"... in conditia in care in Parlament USL are o majoritate covarsitoare, ar convoca o sedinta extraordinara, ar supune la vot decizia formulata de CCR , pentru a nu se pune in executare deoarece ea este abuziva si luata fara sa tina cont de documentele oficiale ale Romaniei, actualizate la zi si care, s-a bazat pe listele facute de PDL... cu toate neregulile aratate in mass-media...
Decizia este pronuntata in baza unor documente nevalabile si deci, Parlamentul ar trebui sa hotarasca prin vot, sa n-o ia in considerare si sa n-o puna in executare !
Mai mult, ar trebui organizate alegeri anticipate pentru functia de presedinte al Romaniei ! Noi suntem Republica Parlamentara, nu prezidentiala si nici CCR-ista !!! In tara asta, nu Traian Basecu conduce si nici CCR , ci Parlamentul , unde deocamdata, majoritari sunt cei de la USL si "sacii sunt in caruta lor " .
Prevad in urmatorul interval de timp, pana expirarea mandatului de presedinte, un "razboi total" intre Parlament, Guvern si Presedintie ! Va fi un haus de nedescris, din care o sa iesim foarte sifonati in fata acestei Europe, care nu ne vrea nicidecum !!!

21/08/12 22:26
Vizitator,

Dumnezeu azi a fost Roman si nu a lasat Romania pe mana hotilor .
Cei de la USL au organizat referendumul, au dat ordonante de urgenta, au demis ministrii, consilieri, au stabilit regulile dupa care se va desfasura refendumul, au furat voturi, au alergat pe strada cu urna mobila dupa votanti, au facut sectii de vot in baruri si restaurante, au platit oamenii sa voteze multiplu, iar cand cei de la CCR au respectat legea si au dat verdictul final, cei de la USL sunt nemultumiti ca sa incalcat legea. Care lege ? , legea facuta de USL, prin ordonante de urgente ? ,
Daca s-a incalcat legea, inseamna ca USL a dat legi gresite !
Romani Treziti-va ! , nu putem lasa tara asta sa fie furata in continuare de Nastase, Voiculescu, Iliescu, Ponta, Antonescu.
Noi Romanii de rand platim impozite la stat iar acesti hoti vor sa scape de Basescu ca sa poata fura statul Roman in continuare.
Guvernantii nostrii au furat cat au putut statul Roman din 89 si pana azi, iar acum daca Basescu a inceput sa-i ia laintrebari si sa-i judece pt faptele lor...hotii s-au ridicat impotriva lui si vor sa-l demita cu orice pret.
Noi Romanii suntem de rusine cand iesim in Europa din cauza coruptiei.
Trebuie sa scapam odata de corupti si Romania sa fie o tara democrata, sa iesim cu fruntea sus atunci cand iesim in Europa si sa fim mandrii ca suntem Romani !

21/08/12 22:36
Vizitator,

@erterhtrethrehrthrth
..nu este genul meu sa comentez ceea ce scriu altii,..dar in cazul tau,ramane cum ne-am inteles,...Esti demn de toata mila ! ...cu studiile tale cu tot.
Ps.ai comentat ceea ce eu am scris,cu ceva timp in urma si am citit printe rinduri,rautate,ipocrizie si tupeu.
Eu nu locuiesc in tara si nici nu am afaceri acolo,aici muncim si avem o viata decenta si linistita.
Politic da,am votat si voi vota Traian Basescu este singurul politician cu coloana vertebrala si lucreaza pentru popor nu pentru buzunarul lui.

21/08/12 22:48
Vizitator,
22/08/12 09:05
Vizitator

Cine isi asuma degringolada creata de suspendarea presedintelui Basescu, care a produs mari prejudicii de ordin economic, politic si diplomatic? Si asta doar pentru a-i satisface unui nemernic chiulangiu precum Crin Puturosul dorinta de a trece pe la Cotroceni, unde nu a pierdut nici un prilej de a se face de ras cu "engleza de balta" pe care o folosea cu ocazia unor intalniri cu delegatii straine. Caci, vorba aceea, "prostul daca nu-i fudul, parca nu e prost destul". De fapt Crin Puturosul, cel mai bine a fost caracterizat de Andrei Plesu:
“Bătrâne, ce știi să faci?" Arată-mi și mie o dexteritate. Știi să faci un scaun? Știi să scrii un text de istoric, cum zici că ești? Arată-mi că poți și altceva în afară de clămpăneală". Caci intr-adevar "Clapaneala" este discursul acestui individ mediocru, superficial si lenes.
Ba uneori il mai ia si gura pe dinainte fara ca nici el sa stie ce vrea sa spuna Iata ce a declarat intre altele dupa decizia Curtii Constitutionale de invalidare a referendumului: "Nu are nicio obligaţie România să fie rezervaţia în care se poate întâmpla orice, pentru că aşa le convine unora, care nu trăiesc în România, care nu plătesc impozite în România şi care nu suferă abuzurile pe care le suferă românii, începând cu batjocorirea acestui vot. Să îl ia în Germania doamna Merkel, Germania este o ţară mare, prosperă, să îi dea o bucăţică de pămând acolo lui Băsescu şi PDL-ului, să se joace acolo de-a Băsescu." Iarta-l Doamne ca nu stie ce spune!

28/08/12 11:15
erterhtrethrehrthrth

Ba stimati "vizitatori"... are perfecta dreptate ! Stati linistiti, ca romanii in mod cert nu il vor alege de presedinte al Romaniei pe domnul Antonescu si intr-adevar... se pare ca nu prea are "veleitati" de a fi in aceasta functie suprema in stat, dar ce a spus, are dreptate. Sa-si vada domna Merkel si altii, ... sa nu-i mai enumar... de treburile lor interne si de tara lor, ca nu suntem nici colonie, nici teritoriu german sau pus la dispozitia altui stat. Suntem un stat unitar, independent, suveran si indivizibil si cu asta... punct ! Noi suntem cei care trebuie sa ne hotaram soarta si nu sa ne-o "dicteze " ei !
Asadar, asa cum uneori "il ia gura pe dinainte"... de data asta a spus lucrurilor pe nume... ! Noi nu suntem nici subjugati si nici "vasali"... nici unei alte tari din lumea asta !
Cat priveste romanii plecati din tara, sa ne mai lase in pace cu ideile lor de
" sectanti fanatici "... ! Ei acolo au casa, au servicii, au locuri de munca unde castiga bine si au cu ce trai incat pot sa-si permita sa trimita bani si "acasa" la familiilor lor ( in nici un caz statului roman ...) , ramase aici someri, fara serviciu si fara mijlocul minim de trai asigurat de domnul Basescu cu scumpii nostri PDL-isti , care au guvernat in ultimii 8 ani de zile, in care aceasta criza romaneasca, s-a acutizat fara precedent !
Romanii din diaspora, nu mai sunt "romani"... si sa-si vada de treaba lor, acolo unde s-au "dus"... ca sunt rupti de orice realitate de aici de la noi. Ca mergem spre stanga sau spre dreapta... nu-i treaba lor si decat sa ne faca deservicii, mai bine s-ar abtine si ne-ar lasa in Plata Domnului. Daca oricum nu ne pot ajuta, cel putin sa nu se amestece si sa nu ne faca mai rau decat este... !
Eu, daca ar fi dupa mine, as interzice absolut dubla sau tripla cetatenie si celor care nu mai locuiesc efectiv in tara, le-as suspenda drepturile politice si daca si-a schimbat domiciliul in alta tara l-as anula efectiv, pentru ca astia sunt "romani vopsiti"... Nu-s "nici pe luntre... nici pe punte"... !
Toti astia care-s asa... dupa cum "bate vantul"... nu prezinta nici o incredere absolut nicaieri in lumea asta ! Deci, nu inteleg de ce-i mai tot bagam atata-n seama !!! Ei merg pe principiul ca " unde-i bine... acolo-i patria"... sau " patria-i unde-i bine"... ! Culmea este ca nu "de bine" au figit ei din aceasta tara si nu degeaba s-au dezradacinat... si-si " baga nasul " si au pretentii la aceasta tara, la care ei nu mai contribuie cu absolut nimic ! Deci... daca "sau dus"... duca-se invartindu-se, dar pe noi sa ne lase-n pace ! Pentru noi, EI... nu mai sunt romani !

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5