Autorităţile locale implementează proiecte de peste 174 milioane euro. Mediul de afaceri a atras doar 40 milioane euro

La finele anului trecut, instituţiile publice din judeţul Bistriţa-Năsăud au reuşit să acceseze fonduri europene în valoare de peste 783 milioane lei, adică 174 milioane euro, a prezentat prefectul Ovidiu Frenţ, în cadrul şedinţei de bilanţ a activităţii Instituţiei Prefectului. Potrivit acestuia, este vorba despre 105 proiecte, dintre care 89 proiecte implementate în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020, 12 proiecte finanţate prin Programul Operaţional Regional, două proiecte prin Programul Operaţional Capital Uman şi alte două proiecte prin Programul Operaţional Infrastructură Mare. Toate aceste proiecte sunt monitorizate de Instituţia Prefectului.
De cealaltă parte, mediul de afaceri a reuşit să acceseze 917 proiecte, însă cu o valoare mult mai mică. Peste 900 de proiecte sunt derulate de fermierii bistriţeni prin PNDR 2014-2020, în timp ce cinci companii au semnat contractele de finanţare pentru proiecte prin POR 2014-2020.
Situaţia absorbţiei de fonduri europene este în fluctuaţie permanentă, pe trend ascedent, asta pentru că foarte multe primării au primit deja notificări de la autorităţăţile de management în vederea semnării contractelor de finanţare, pe diferite programe operaţionale. Rezultatele acestor finanţări se vor vedea în următorii doi ani în infrastructura rutieră (drumuri judeţene, drumuri comunale, drumuri forestiere, drumuri agricole), în reţele de apă şi canalizare, reabilitări de şcoli, construcţia de grădiniţe, reabilitarea căminelor culturale, în domeniul public. De cealaltă parte, fermierii bistriţeni îşi vor dezvolta afacerile, iar firmele îşi vor moderniza capacităţile de producţie.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5