Proiecte de peste 187 milioane euro pentru dezvoltarea comunităţilor rurale din Bistriţa-Năsăud, în drumuri, şcoli, cămine culturale, ferme, fabrici!
La nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud au fost selectate un număr de 1550 de proiecte prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020, din care sunt contractate şi se derulează 1376 proiecte, în valoare de 187,684 milioane euro. Până la această dată au fost efectuate plăţi de peste 94 milioane euro, a anunţat ing. Petrică Popşor, director executiv al Oficiului Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale Bistriţa-Năsăud, în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural.
Potrivit acestuia, în domeniul privat, până în prezent au fost atrase fonduri de 13,1 milioane euro. Sunt 29 de beneficiari care au accesat Submăsurile 4.1, 4.1A, 4.2 şi 4.2A, proiecte de succes fiind cele derulate de Antoduţi SRL (care deţine cea mai modernă şi automatizată fermă de vaci cu lapte din România) – construire sală de muls şi spaţiu procesare lapte la Orheiu Bistriţei, Octat Drăgan – reconversie livadă la Ghinda, Lacto Muntean – utilaje pentru extinderea capacităţii de producţie de lapte la Teaca şi Carmo-Lact Prod – extindere capacitate fabrică de lapte Monor.
În ceea ce priveşte investiţiile non-agricole în mediul rural, respectiv Submăsura 6.2 – Sprijin pentru înfiinţarea de activităţi neagricole în zone rurale şi Submăsura 6.4 – Investiţii în crearea şi dezvoltarea de activităţi neagricole, per total sunt 104 beneficiari, care au atras până acum 11,9 milioane euro. Beneficiari de succes sunt Boca Delia Teodora Întreprindere Individuală – care a înfiinţat un salon de frizerie la Căianu Mic şi SC Rogam Plast SRL Salva, o făbricuţă de mase plastice, care şi-a achiziţionat utilaje pentru valorificarea deşeurilor din plastic.
La nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud, cele mai atractive măsuri sunt Submăsura 6.1 – Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri şi Submăsura 6.3 – Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici, cu 1034 de proiecte care se află în derulare, parte dintre ele şi finalizate (155 proiecte). Drept beneficiari de succes au fost nominalizaţi Creţa G. Ioan PFA – creşterea şi diversificarea producţiei destinate comercializării la Şieuţ şi Bojor Gavrilă PFA – Instalare tânăr fermier în sat Perişor, comuna Zagra. Prin aceste proiecte au fost atrase fonduri de 31,5 milioane euro. Îmbucurător este faptul că au mai fost selectate încă 174 de proiecte pentru sprijinirea fermelor mici, care vor fi contractate în perioada următoare.
Cele mai mari fonduri au fost atrase de unităţile administrativ-teritoriale care implementează proiecte pentru dezvoltarea infrastructurii de bază, prin Submăsurile 7.2, 7.6, 4.3. Pe Submăsura 7.2 – Investiţii în crearea şi modernizarea infrastructurii de bază la scară mică, 13 comune au proiecte pentru reţelele de apă şi canalizare, 13 comune derulează proiecte pentru infrastructura educaţională şi 26 comune au proiecte de modernizare de străzi. Pe Submăsura 7.6 – Investiţii asociate cu protejarea patrimoniului cultural, 20 de comune au proiecte de modernizare a căminelor culturale, iar trei parohii ortodoxe derulează proiecte de restaurare a unor obiective de patrimoniu. Prin Submăsura 4.3, 17 comune îşi modernizează drumurile agricole, 20 de comune îşi modernizează drumurile forestiere, iar un oraş îşi dezvoltă reţeaua de drumuri forestiere. Per total, primăriile din Bistriţa-Năsăud au atras până în acest moment 123,8 milioane euro.
Nu în ultimul rând, cele cinci Grupuri de Acţiune Locale (GAL) din judeţul Bistriţa-Năsăud care acoperă întreaga suprafaţă, au la dispoziţie două submăsuri, cu sprijin pentru cheltuieli de funcţionare şi animare şi pentru implementarea acţiunilor în cadrul strategiei de dezvoltare locală, de peste 12.8 milioane euro. Fiecare comună din judeţ este integrată într-un GAL, respectiv GAL Progres Transilvan, GAL Ţara Năsăudului, GAL Ţinutul Haiducilor, GAL Lider Bistriţa-Năsăud şi Federaţia pentru Dezvoltarea Zonei Rurale Bârgău – Călimani.
În prezent, sunt deschise alte nouă submăsuri pentru depunerea de proiecte, pentru formare profesională, activităţi demonstrative şi de informare pentru fermieri, investiţii în exploataţii pomicole, pentru componenta irigaţii, pentru împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite etc. De asemenea, din luna aprilie vor fi deschise alte sesiuni de depunere a proiectelor, cele mai importante fiind submăsurile 5.1 pentru investiţiile în măsuri preventive destinate să reducă efectul dezastrelor naturale, pentru beneficiari publici şi privaţi, care vor avea la dispoziţie aproape 15 milioane euro, pentru achiziţia de instalaţii dezinfecţie, autoutilitare probe şi laboratoare, camere frigorifice etc.
Citiţi şi:
- Petrică Popşor (OJFIR BN): Avem primari, fermieri şi consultanţi vrednici. Peste 186 milioane euro atrase în judeţ, pentru dezvoltare rurală
- Fonduri europene: Proiecte de peste 53 milioane euro contractate de autorităţi, GAL-uri, fermieri şi întreprinzători bistriţeni
- Proiecte de peste 170 milioane euro, din fonduri europene, contractate în Bistriţa-Năsăud prin PNDR
- A fost deschisă prima sesiune din 2016 pentru proiectele prin PNDR
- 453 milioane de euro disponibili pentru infrastructură rurală, agricolă sau forestieră, dar şi pentru protejarea patrimoniului cultural
Adaugă comentariu nou