Petrică Popşor (OJFIR BN): Avem primari, fermieri şi consultanţi vrednici. Peste 186 milioane euro atrase în judeţ, pentru dezvoltare rurală

           La nivelul judeţului nostru, prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020, sunt în implementare 1491 contracte de finanţare, cu o valoare de 186 milioane euro, a anunţat Petrică Popşor, directorul executiv al Oficiului Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale Bistriţa-Năsăud, în cadrul Colegiului Prefectural de la Sânmihaiu de Câmpie. Potrivit acestuia, până - n prezent au fost efectuate plăţi de 75,6 milioane euro, atât către beneficiarii publici cât şi către cei privaţi.

          „Avem primari vrednici, consultanţi vrednici, beneficiari, fermieri vrednici. Ţelul nostru comun este de a duce la sfârşit aceste proiecte. Am avut şansa ca aceste fonduri pentru dezvoltarea rurală să fie la nivel naţional şi să nu fie distribuite pe regiuni, pentru că astfel am fi putut accesa sume mai mici”, a precizat Popşor.

          Acesta a ţinut să precizeze că în Bistriţa-Năsăud avem cea mai modernă fermă de creştere a bovinelor, dar şi cea mai mare fermă de lapte din România şi locul trei în Europa.

          Cele mai importante fonduri prin PNDR 2014-2020  -   123.8 milioane euro - au fost atrase de unităţile administrativ-teritoriale din județ. Astfel, prin Submăsura 7.2 - Investiţii în crearea și modernizarea infrastructurii de bază la scară mică, 13 comune au proiecte pentru  reţea apă/canal, 13 comune – infrastructură educaţională și 26 comune pentru infrastructură rutiera. În plus, prin Submăsura 7.6 - Investiţii asociate cu protejarea patrimoniului cultural, 20 de comune își vor moderniza căminele culturale, iar 3 parohii ortodoxe vor restaura biserici. Nu în ultimul rând, primăriile au reușit accesarea a 21 proiecte pentru modernizarea drumurilor forestiere, iar  17 comune derulează investiții de modernizare a drumurilor agricole.

La nivelul județului nostru, sunt în implementare 626 de proiecte contractate depuse de tineri, prin Submăsura 6.1 - Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, cu o valoare de peste 25 milioane euro, și 576 de proiecte contractate pentru sprijinirea fermelor mici, cu o valoare de 8,4 milioane euro.

         Cei 104 beneficiari privați care derulează investiții în activități neagricole în mediul rural, pe cele două măsuri -  activități de artizanat,  activități turistice, servicii medicale, sanitar‐veterinare; reparații mașini, unelte, obiecte casnice; consultanță, contabilitate, juridice, audit; servicii în tehnologia informației și servicii informatice; servicii tehnice, administrative, alte servicii destinate populației din spațiul rural etc – au atras, până la acest moment, 11.6 milioane euro.

         Nu în ultimul rând, trebuie menționate fondurile „absorbite” prin Grupurile de Acţiune Locală.  Fiecare comună a judeţului este integrata într-un GAL, iar prin strategiile de dezvoltare locala se asigură finanţarea unor proiecte care sunt identificate ca priorităţi în zona de acoperire. Cele 5 GAL-uri din Bistriţa-Năsăud au la dispoziţie 2,3 milioane euro pentru asigurarea costurilor de funcționare și a celor realizate cu activitățile de animare şi 11,6 milioane euro pentru proiecte.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5