Avem computer tomograf!

Bistriţenii nu vor mai fi nevoiţi să se deplaseze la Cluj-Napoca sau Târgu-Mureş pentru o tomografie. Aceasta, deoarece computerul tomograf va deveni functional, începând cu ora 14.00, când va fi inaugurat, în prezenţa autorităţilor locale şi judeţene. Potrivit specialiştilor, computerul tomograf este un aparat capabil de orice tip de examinări, indiferent de patologie, inclusiv cardiacă, vasculară sau colonoscopie. Practic cu acest aparat se poate acoperi toată patologia existentă într-un spital normal.

Pentru aducerea aparaturii s-a semnat un parteneriat public privat între Consiliul Judeţean, Spitalul Judeţean şi firma Hiperdia. Serviciile vor fi acordate pe bază de contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, iar personalul va fi alcătuit din medici şi rezidenşi de la Cluj. Aparatura a costat în jur de 700.000 de euro, iar preţurile unei tomografii sunt variate, între 150-500 lei. în funcţie de complexitatea investigaţiilor.

Computer tomograful foloseşte raze X pentru a efectua imagini detaliate ale structurilor din interiorul organismului. În timpul testării, pacientul este întins pe o masă conectată la scanner-ul computer tomograf-ului. Acesta va trimite impulsuri de raze X prin corpul pacientului. Fiecare impuls durează mai puţin de o secundă, şi formează imaginea unei felii subţiri din organul sau zona studiată. Computer tomograful poate fi folosit pentru studiul oricărui organ al corpului ca ficatul, pancreasul, intestinele, rinichii, glandele suprarenale, plămânii şi inima.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5