Aventura Scrisorilor literare și artistice continuă

În Săptămâna Cărții pentru Copii, Consiliul Județean BN, Biblioteca Județeană George Coșbuc BN, Uniunea Scriitorilor din România, filiala Cluj, Revista Mișcarea literară, Editura Charmides, Inspectoratul Școlar Județean BN și Palatul Copiilor Bistrița au organizat la Biblioteca Județeană, în sala Gavril Scridon: o amplă manifestare prilejuită de Premierea Concursului Regional literar și artistic ”Scrisori de mai”, ediția a IV-a, cu doi invitați de marcă ai literelor și culorilor naționale: poetul Adrian Popescu și artista Angela Roman Popescu, care au inspirat Scrisorile gimnaziștilor și liceenilor. Broderia ”Dansul bucuriei”, purtată pe brațe, a artistei Angela Roman Popescu, conferința ”Oraș-surâs” a poetului Adrian Popescu, lectura publică a acestuia au completat un tablou efervescent. Ca semn al prețuirii, Palatul Copiilor a oferit invitaților o icoană pictată de membrii cercului de Pictură, un coș cu bobine de ațe multicolore și… o cunună de margarete!
Pentru concursul menționat, organizat de Palatul Copiilor Bistrița, s-au scris scrisori Furnicii poete, Firului vrăjit din ”Dansul bucuriei”, Orașului-surâs. Publicul numeros, din județul nostru și nu numai, a beneficiat de un timp înflorit cu margarete de Chiraleș. N-au lipsit furnicile-poete cochete. Cărți, reviste din plin, pentru toate gusturile, au oferit cu dărnicie: Biblioteca Județeană BN, Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Cluj, prin președinta Irina Petraș, Editura Charmides, Revistele Steaua și Mișcarea literară, scriitorii Maria Olteanu și Olimpiu Nușfelean, dar și invitații au adus, celor mai performeri elevi, cataloage artistice și cărți cu autograf.
Managerul Bibliotecii, poetul Ioan Pintea, a deschis evenimentul, manifestându-și bucuria de a avea asemenea oaspeți. Doamna Director a Palatului Copiilor, profesor Maria Miheștean, și-a exprimat încrederea în rezerva creativă a celor implicați, lecturând din poezia lui Adrian Popescu. Coordonatoarele proiectului, profesoarele Iulia Istrate, Diana Morar și Ionela-Silvia Nușfelean, au împărtășit publicului aspecte diverse din laboratorul Scrisorilor. Informaticianul Bibliotecii Camil Hosu a surprins cadre fotografice edificatoare.
Juriul a fost constituit din artiști plastici, scriitori și cadre didactice. Pe lângă personalitățile implicate: Ana Blandiana, Angela Roman Popescu, Adrian Popescu, care au ales Marile Premii, concursul a beneficiat, încă de la prima ediție, de sprijinul artiștilor lirici: Mirela Orban, Andreea Târziu Gal și Paul Târziu Gal. Despre criteriile de evaluare: respectarea tematicii, elemente de construcție, de originalitate, creativitate, limbaj literar/ plastic expresiv a vorbit poeta și artista Mirela Orban.
La Concurs au participat 209 elevi, din 7 județe ale țării: Alba, Cluj, Constanța, Sălaj, Sibiu, Suceava și Bistrița-Năsăud. Majoritatea elevilor fiind din județul nostru, șansele au fost mai mari ca Marile Premii ale competiției să rămână la Bistrița. Astfel, Premiul Ana Blandiana a fost obținut de Maia Pintea, clasa a IV-a, Școala Gimnazială Nr. 1, Bistrița, învățător Jenica Petruț; Premiul Angela Roman Popescu a fost adjudecat de echipa Școlii Gimnaziale Ștefan cel Mare, Bistrița, formată din Ariana Mocanu și Maya Staicu, clasa a VII-a, coordonator Claudia Feldrihan; și Premiul Adrian Popescu a fost primit de Andreea Bora, clasa a IX-a, Colegiul Național Andrei Mureșanu, îndrumător Doina Macarie. Felicitări!
Iată câteva din reacțiile unor participanți: ”Premierea a fost foarte frumoasă, cu multe surprize și… margarete!” – Corina Cucuiet; ”Am rămas impresionată de creațiile lecturate, în special de poezia Iuliei Iacob, clasa a XII-a, câștigătoarea Premiului I la secțiunea poezie ilustrată plastic, individual, de la Liceul Teoretic Mihai Eminescu, Cluj-Napoca.” – Ioana Valea; ”M-am bucurat nespus de numerele din Revista Steaua, oferite nouă.” – Laura Moldovan; ”Mii de gânduri, mii de emoții au fost la un loc. A fost de neuitat!” – Iulia Rebrean.
La Palat se organizează expoziția cu cele mai bune lucrări, Poșta Română duce în țară diplome și adeverințe unor concurenți, Revista Mișcarea literară păstrează pentru publicare cele mai bune texte literare la secțiunea liceu… Efervescența Scrisorilor de mai continuă.
Grupa de Jurnalism a Palatului Copiilor Bistrița

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5