Premierea Scrisorilor de mai și cununa de margarete
Proiectul educațional regional „Scrisori de mai”, ediția a VI-a, derulat de Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Cluj, și Palatul Copiilor din Bistrița, în colaborare cu alte instituții culturale județene, a ajuns la cunună în ultima zi de mai a acestui an. Deși ediția a fost începută în mai 2020, abia acum s-au putut finaliza demersurile. Întârzierile au fost datorate piedicilor impuse de pandemie, de ordine ministeriale. Dar, în urma unor aprobări din partea Inspectoratului Școlar Județean Bistrița-Năsăud, s-a ajuns la un liman liniștit. Astfel că, în 31 mai a.c., câștigători din Republica Moldova (Chișinău, Telița), Suceava, Onești, Medgidia, Cluj-Napoca, Lechința, Năsăud și Bistrița au petrecut un timp plin de emoție la premierea online a Concursului Regional „Scrisori de mai”, derulată pe platforma zoom.
Activitatea principală a proiectului a constat într-o competiție literară și artistică. Tema acesteia a reprezentat-o scrierea și ilustrarea plastică sau digitală a unei Scrisori. Cei mici au creat Scrisori către un personaj din „Aventurile lui Cepelică”, de Gianni Rodari. Elevii de gimnaziu, pornind de la un motto blandian, au scris și ilustrat o Scrisoare Poetei Ana Blandiana. Liceenii, inspirați de fragmente din cartea „O călătorie spre marea interioară” a scriitorului Romulus Rusan, au adresat o Scrisoare către marea interioară.
La Concursul Regional literar și artistic „Scrisori de mai”, ediția a VI-a, s-au primit peste 90 de Scrisori: din Statele Unite ale Americii, Italia, Republica Moldova și din 9 județe ale României (Bacău, Cluj, Constanța, Mureș, Prahova, Sibiu, Suceava, Vaslui, Bistrița-Năsăud).
Juriul, format din tinerii artiști Mirela Orban, Andreea Târziu Gal și Paul Târziu Gal, a evaluat cu responsabilitate și meticulozitate lucrările. Dintre toate Scrisorile de mai înscrise în competiția literară și artistică, câteva au fost notate cu 10 pe linie, astfel că acestea și autorii lor au fost recompensați cu mari premii, care constau în diplome, cărți – prin bunăvoința Bibliotecii George Coșbuc BN și a Editurii Charmides, în exemplare din revista „Mișcarea Literară”, margarete de Chiraleș și nu numai.
La ciclul primar, Premiul Gianni Rodari a fost obținut de: Purcel Alisa, clasa a IV-a, Liceul Tehnologic, Lechința, coordonatoare Moldovan Niculina; de Muscar Sara, clasa a IV-a, Colegiul Național Andrei Mureșanu, Bistrița, coordonatoare: Matei Irina și Podină Dorina și de Andrei Moldovan, clasa a IV-a, Școala Gimnazială Nr. 1, Bistrița, coordonatoare Todea Monia.
La ciclul gimnazial, Scrisorile de mai de 10 sunt semnate de: Dohotari Alexia, clasa a VII-a, Școala Gimnazială Nr. 1, Bistrița/ Palatul Copiilor Bistrița, coordonatori: Cristina Trombitaș și Teofil Petrean și de Harapașcu Ionela, clasa a VI-a, Clubul Copiilor Năsăud/ Colegiul Național George Coșbuc, Năsăud, coordonatoare: Maria Rus și Harapașcu Sofia. Aceste minunate eleve au obținut Premiul Ana Blandiana.
La liceu, lucrarea notată cu 10 și 10 * aparține elevei Chiciudean Antonia Maria, clasa a IX-a, Palatul Copiilor Bistrița, coordonatoare Nușfelean Ionela-Silvia. Performanța deosebită a fost recompensată prin primirea Premiului Romulus Rusan, care a constat și în suma de 300 de lei, premiu oferit de Fundația Ana Blandiana și Romulus Rusan, prin amabilitatea doamnei Ana Blandiana, care a oferit tuturor scriitorilor Scrisorilor de mai implicați în această ediție un premiu liric deosebit, o „Scrisoare de mai”, poezie ce a fost publicată la sfârșitul anului școlar trecut, în 31 august 2020, în revista Casei Corpului Didactic, „Nova Didactica”: http://novadidacticabn.blogspot.com/2020/08/ana-blandiana-ii-premiaza-pe.html .
Responsabili de proiect au fost: scriitoarea Hanna Bota, din partea USR, Cluj, și profesorii Nușfelean Ionela-Silvia, Istrate Iulia, Morar Diana și Ioan Sabin Mureșan – de la Palatul Copiilor Bistrița. Efervescența „Scrisorilor de mai” continuă!
Adaugă comentariu nou