Avocatul vă răspunde

Av. Monica Săsărman

Către,
Redacţia „Răsunetul”

Mă adresez pe această cale cu următoarea întrebare:
În cazul când o familie îşi clădeşte o casă de-a lungul vieţii şi au un singur moştenitor.
În caz de deces a tatălui care este cuantumul de împărţire între fiu şi mamă, în caz de succesiune. Ştiu că în cazul unui singur moştenitor nu este cazul de succesiune, totul este al lui după decesul mamei, dar în anumite cazuri există excepţii?
Cu multă stimă şi respect,
Ioan R. din Beclean

Domnule Ioan,
Dacă în timpul căsătoriei cei doi soţi dobândesc prin edificare un drept de proprietate asupra imobilului casă de locuit, imobilul respectiv aparţine în cotă de ½ pentru fiecare dintre soţi, în situaţia în care nu se dovedeşte o altă situaţie cu privire la contribuţia fiecăruia dintre soţi la construcţia casei respective.
Dacă unul dintre soţi decedează şi nu există dispoziţie testamentară, patrimoniului defunctului îi sunt aplicabile regulile moştenirii legale. Astfel că soţul supravieţuitor în concurs cu un descendent va dobândi ¼ din moştenirea rămasă după defunct, iar descendentul ¾.
Prin urmare, cota soţului supravieţuitor din imobilul casă de locuit urmare a dobândirii prin edificare şi moştenire legală este de 5/8 din imobilul casă de locuit, restul de 3/8 revenind unicului descendent.
Av. Monica Săsărman

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5