20 noiembrie, Ziua Naţională fără Fumat

Beneficiile renunţării la fumat

Niciodata nu este prea tarziu sa aruncati definitiv tigarile! Stoparea fumatului inlatura efectele nocive ale acestuia asupra organismului si prin urmare scad “sansele” de a fi incadrat in statisticile bolilor si deceselor cauzate de tutun.

Renuntind la fumat, beneficiile pentru sanatate sunt evidente: dupa 20 de minute tensiunea arteriala revine la normal; dupa 8 ore se normalizeaza nivelul monoxidului de carbon din sange; dupa 24 de ore scade riscul de producere a infarctului miocardic; după 2-3 săptămâni se amelioreaza circulatia sangelui si functia plamanilor, respiratia devine mai usoara; dupa un an riscul cardiopatiei ischemice scade la jumatate fata de un fumator iar riscul unui accident vascular cerebral devine egal cu al unui nefumator; dupa 10 ani riscul cancerului pulmonar este la jumatate comparativ cu un fumator; dupa 15 ani: riscul cardiopatiei ischemice devine egal cu cel al unui nefumator.

Fumatul costă o multime de bani. Calculati cati bani cheltuiti pe tigari in fiecare zi timp de un an. Suma poate sa va surprinda. Acum intrebati-va cum ati vrea sa cheltuiti acesti bani: dezvoltare profesionala, excursii, educatia copiilor sau poate un obiect important pentru casa?

A fi fumator devine din ce in cemai incomod intrucit este din ce in ce mai limitat in spatiile publice si la locul de munca. Este din ce in ce mai greu pentru un fumator sa isi satisfaca nevoia de nicotina intr/un loc public! Multi angajatori au interzis fumatul la locul de munca si prefera sa angajeze nefumatori, unul din motive fiind faptul ca un fumator creste cheltuielile angajatorului prin absente mai frecvente cauzate de imbolnaviri mai dese. Motivul restrictionarii prin lege a fumatului in locuri publice este acela de a ne proteja pe toţi – fumători şi nefumători – de efectele negative ale inhalării fumului de ţigară.

Fumatul va afecteaza desigur sanatatea dar si nefumatorii au de suferit pe linga dumneavoastra! Renuntand la fumat puteti deveni un exemplu pentru ceilalti, in special pentru copii! Cum altfel le-ati putea cere sa nu se apuce de fumat? Exista si efecte imediate, chiar vizibile ale renuntarii la fumat: imbunatatirea gustului şi a mirosului, disparitia mirosului neplacut al respiratiei („halena”), hainelor si parului, ameliorarea aspectului tenului, cresterea capacitatii de efort.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5